Srpske devojke iz srednjeg veka sa mobilnim telefonima: Saznajte kako su nastale (FOTO)

07.06.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U sveopštoj avatarizaciji učestvuje i umetnica Daliborka Đurić - na svoj način

Srpske devojke iz srednjeg veka sa mobilnim telefonima: Saznajte kako su nastale (FOTO)
Copyright Promo/MPU/Daliborka Đurić

U Muzeju primenjene umetnosti u četvrtak, 8. juna, u 19 časova biće otvorena izložba „Avatarizacija“ Daliborke Đurić. Izložbu, koja će trajati do 29. juna, otvoriće istoričarka umetnosti Svetlana Jovičić, a posetioci će moći da zajedno sa autorkom pogledaju ovu postavku 17. i 24. juna od 13 časova.

Postojanje elektronskih avatara obeležje je trenutka u kome živimo. U toj sveopštoj avatarizaciji učestvuje i umetnica Daliborka Đurić - na svoj način.

Promo/MPU/Daliborka Đurić
 

Nazivi dela upućuju na izvor nadahnuća

Pred publikom su osam novih dela, velikih dimenzija. Izrađena su od grubog slikarskog platna i finog muslina, uz primenu najraznovrsnijih starih i novih tehnika rada sa tekstilom - bojenje prirodnim sredstvima (kurkuma, kafa), šivenje, štepovanje, paranje, apliciranje, ručni i mašinski vez, program ArtMatic Designer, digitalna štampa...

Nazivi dela ukazuju na izvor nadahnuća - „Plašt“, „Kaiševi“, „Krunice“, „Haljina“ i „Devojke sa mobilnim telefonima“ referišu na srpski srednji vek u čijim odevnim formama i ornamentici autorka vidi ishodište kolektivnog identiteta. Dela „Avatarizacija“, „Put it in Box / Inbox i Menu“ jesu svojevrsna „igrica“ ostvarena „u saradnji“ sa kompjuterskim programom ArtMatic Designer kome je zadato da preoblikuje ornament iz davnih vremena. O simbiozi ljudske i algoritamske inventivnosti i duhovitosti, svedoči poslednje ostvarenje pripremljeno za izložbu - istoimeni video rad, nastao uz pomoć „tehničke podrške“ digitalnog umetnika Danka Đurića. 

Promo/MPU/Daliborka Đurić
 

Tradicija i tehnološka dostignuća

Tekst u katalogu napisala je Svetlana Jovičić, koja dugo prati i piše o radu Daliborke Đurić. Tumačeći idejno i tehnički složena dela nastala za izložbu u okviru Salona savremene primenjene umetnosti, ona je ukazala i na konstante u delu umetnice – postmodernističko eksperimentisanje sa tradicijom i fascinacija savremenim tehnološkim dostignućima. Jovičić rezimira: „Zahvatajući iz oba nepresušna resursa – jednako privijena svojoj baštini i povijena nad ekranskom slikom Daliborka Đurić kontinuirano izgrađuje, preslišava i osvešćuje svoje i naše duhovne i umetničke identitete“. 

Promo/MPU/Daliborka Đurić
 

Stvaralaštvo Daliborke Đurić

Daliborka Đurić (1972, Beograd) završila je Srednju školu za dizajn i industrijsko oblikovanje, a potom diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu (Odsek tekstil, predmet tapiserija, 1997). Postdiplomske studije završila je na istom fakultetu kod profesorke Jadranke Simonović sa temom Figuracija u oblasti tapiserije (2003). Članica je ULUPUDS-a od 1997. godine.

Promo/MPU
 

Umetnički opus Daliborke Đurić zasniva se na čitanju, proučavanju i tumačenju tekstilnih formi, ideja i izraza iz prošlosti i njihovom vizuelnom i značenjskom transponovanju u nove sadržaje i forme, a kroz prizmu ženskog, društvenog i fenomenološkog. Radovi umetnice nalaze se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Državnom muzeju na Majdanku (Paṅstwowe Muzeum na Majdanku) u Lublinu (Poljska), zbirci Kulturnog centra Jagodine i u privatnim kolekcijama Aleksandre Stratimirović i Dragana Popovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike