Sindikat Kantona Sarajevo poslao zahtev ministarki: Traže zabranu mobilnih telefona na školskim časovima!

21.05.2023

08:11

0

Autor: M.M.

Smatraju da se svi kao društvo treba da se zapitaju gde su nestale ili nestaju one prave i istinske vrednosti drugarstva među vršnjacima

Sindikat Kantona Sarajevo poslao zahtev ministarki: Traže zabranu mobilnih telefona na školskim časovima!
Zabrana upotrebe mobilnih telefona u školi - Copyright 24sedam/Profimedia

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Federacije BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo uputio je resornoj ministarki Naidi Hoti-Muminović zahtev za zabranu upotrebe mobilnih telefona tokom trajanja redovne nastave.

U dopisu su se pozvali na istraživanja koja su pokazala da su pojedine strane zemlje još pre nekoliko godina donele propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama, jer ometaju nastavu, smanjuju deci koncentraciju ili dovode do nedozvoljenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji.

U saopštenju koje je potpisao Saudin Sivro dodaju da su svedoci da telefon poslednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedozvoljenog sadržaja ili nedozvoljenog snimanja, a sve manje u svrhu nauke, učenja, praćenja pozitivnih dešavanja.

pixabay/Pexels
 

- Takođe, svedoci smo da su nam deca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo retko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije su im telefon i društvene mreže - ističu.

Smatraju da se svi kao društvo treba da se zapitaju gde su nestale ili nestaju one prave i istinske vrednosti drugarstva među vršnjacima.

- Shodno navedenom, pozivamo Vas da pokušamo da deci vratimo detinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobilne stavimo po strani i na taj način da im ukažemo da nisu robovi tehnologije - navodi se, između ostalog, u sindikalnom dopisu ministarki, prenosi sarajevski portal Klix.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike