Mali đaci veliki kraljevi! Zemunski osnovci odlučili - mesec dana bez igrica i društvenih mreža, umesto mobilnih igra sa drugovima

24.05.2023

13:59

0

Na ovo su se odlučili posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i sve češćih upozorenja na štetnost uticaja mobilnih telefona i igrica

Mali đaci veliki kraljevi! Zemunski osnovci odlučili - mesec dana bez igrica i društvenih mreža, umesto mobilnih igra sa drugovima
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Učenici trećeg razreda osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu dogovorili su se da mesec dana ne igraju igrice na mobilnim telefonima i da za to vreme vode dnevnik aktivnosti koji će po isteku dogovora analizirati.

Na ovo su se odlučili posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i sve češćih upozorenja na štetnost uticaja mobilnih telefona i igrica.

Na njih su se ugledali i učenici nižih razreda, ali prava stvar bi bila, kaže učiteljica Biljana Tomić, kada bi ideju prihvatili i stariji razredi.

Posle dvadeset dana, dogovor i dalje važi, a igrice im ne nedostaju.

- Poručujem svojim drugarima i vršnjacima da se više igraju napolju i da se više druže sa drugarima, da ne ostaju ceo dan u kući da igraju igrice i "bleje" na telefonu - rekao je Relja, učenik OŠ "Rade Končar", preneo je RTS.

I jedan Vuk je poručio svojim drugarima da idu napolje i da se igraju, voze bicikl, trotinet, šta god i samo da imaju ispunjeno slobodno vreme.

Korak drže i učenici nižih razreda

Akcija je imala uticaj i na druge nastavnike u školi, kao i na roditelje koji su spremni da podrže ovakve i slične ideje.

Za deset dana otvoriće svoje dnevnike da vide kako su se umrežili i družili bez mobilnih telefona.

Kažu da znaju šta je digitalni bonton. Sada pišu dnevnik aktivnosti.

- Deca su oduševljena, oni apsolutno podržavaju ono što smo se dogovorili, i roditelji su to podržali. Oni se uključuju u sve naše aktivnosti, a ovo im je bilo posebno drago, jer ne moraju toliko da kontrolišu decu. Znaju da će oni da ispune dogovor. Znači kako učiteljica kaže, to je tako - naglašava Biljana Tomić, učiteljica.

Ovoj dragocenoj akciji priključili su se i roditelji.

Milica Radibratović, majka učenice, kaže da je učiteljica zadala prvi korak, a da je sada na njima da sprovedu ovu lepu priču.

- Da shvate da kada bude teško, kada budu tužni, budu srećni ne mogu to da podele sa digitalnim uređajem, već sa svojim drugovima i drugaricama - dodaje Radibratovićeva.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike