Putnica u Podgorici namerno puštena sa plinskim bocama u naš avion?! Ignjatović: Da je odvrnula bocu i kresnula šibicu, sve bi esplodiralo!

25.07.2023

08:12

0

Autor: R.M.

Pilot Stevan Ignjatović kaže da plinska boca ne bi smela da bude uneta čak i ni u koferu koji ide u bagaž, a kamoli u kabinu aviona

Putnica u Podgorici namerno puštena sa plinskim bocama u naš avion?! Ignjatović: Da je odvrnula bocu i kresnula šibicu, sve bi esplodiralo!
Stevan Ignjatović - Copyright Profimedia/Facebook/Stevan Ignjatovic

Skandal koji se dogodio u subotu na Aerodromu Podgorica kada je jedna putnica prošla kroz kontradiverzionu (KD) kontrolu sa dve male plinske boce, najverovatnije je nameran propust a mogao je da se završi eksplozijom aviona, tvrde stručnjaci.

Naime, žena je prošla kontrolu i ušla u avion "Er Srbije", a mediji su preneli da je shvativši svoju grešku hitno predala boce kapetanu aviona koji je odmah reagovao i obavestio policiju.

Policija je preduzela dalje mere i obavestila nadležne službe, zahtevajući službene zabeleške od odgovornih u lancu kontrole na aerodromu, a navodno je odgovorni službenik kažnjen sa 100 evra.

Međutim, pilot Stevan Ignjatović kaže za 24sedam da postoje dve varijante koje su mogle da se dese. Jedna je da je to namerno urađeno da bi neko bio kažnjen, a druga je da se radi i neorganizovanosti službe na aerodromu.

- Ja sam nedavno bio u Podgorici i zaboravio sam u džepu od pantalona držač za novac. Vraćali su me četiri puta! I "pištim" non-stop a ne znam šta je. I onda mi je službenica rekla da pogledam da nešto nemam u džepovima i našao sam! Dakle, nemoguće je da neko mogao da prođe! Drugo, tamo je sve pod kamerama. Tamo i policija i KD kontrola gledaju... Ajde da kažemo da je sve prošlo mimo KD kontrole i da je neko uneo i ostavio boce negde na ulaznim vratima za odlazak na platformu, ali meni je neverovatno da je moglo da se dogodi toliki propust sem da nije bilo namerno - objašnjava Ignjatović.

Boce bi eksplodirale da su odvrnute...

Ignjatović ne isključuje mogućnost da su boce mogle da eksplodiraju u avionu u slučaju da su odvrnute.

- To je pitanje onoga ko je nosio. Mogao je da odvrne te boce i da pusti plin, a da šibicom kresne i sve digne u vazduh. Mogao je i da pusti 10 litra plina da se putnici omame. To je bila bomba koja je mogla da eksplodira - kaže pilot.

Foto: Youtube/HappyTV
Stevan Ignjatović

S druge strane, Ignjatović dodaje da same boce bez otvaranja nisu opasne i da pritisak u avionu ne bi doveo deo njihove eksplozije.

- Pritisak u avionu na visini od Podgorice do Beograda je kao sedite na planini od 2.200 metara - rekao je on.

Pilot kaže da u svojoj karijeri, iako decenijama radi kao pilot, nikada nije imao događaj da je neko uneo nešto opasno u avion. 

Profimedia
Plinske boce nikako ne mogu u avion

 

Ignjatović i dodao da sve vrste prtljaga koje ulaze u avion, bilo ručnog ili za bagažnik, moraju da prođu rendgensku kontrolu.

Ali plinske boce ne bi smele da budu unete čak ni u bagažniku a kamoli u kabinu aviona, dodaje on.

Prinudno sletanje u hitnom slučaju

Inače, u slučaju da osoblje aviona otkrije da je neko uneo nešto opasno u letelicu, to se prijavljuje ali osoblje ne preduzima radikalne akcije prema toj osobi.

Tanjug/Media Biro
Aerodrom u Podgorici

- To se odmah prijavljuje. Postoji "emergency" procedura i traži se od kontrole letenja dozvola za hitno sletanje. Onda policija preuzima čitavu priču. A što se tiče posade, ona tu ne može ništa jer je pitanje o kome se tu radi. Taj koji je ušao to da unese jeste čovek koji je obučen za takve stvari - objasnio je on.

Što se tiče Srbije, bilo je pokušaja da se nelegalna sredstva unesu u avione ali su oni zaustavljeni na KD kontroli. Međutim, Ignjatović se seća kolege kome je bomba bila eksplodirala u avionu kada je vozio u Somaliji.

- Eksplodirala je na 3.000 metara a on je uspeo da je vrati na zemlju - ispričao je pilot. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike