Zakopani cvetovi petrovca otkrivaju sudbinu na Petrovdan! Stari običaj sa tajanstvenim proročanstvom koji se sprovodi uoči praznika

11.07.2023

20:20

0

Autor: M. Vu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Zakopani cvetovi petrovca otkrivaju sudbinu na Petrovdan! Stari običaj sa tajanstvenim proročanstvom koji se sprovodi uoči praznika
Petrovdan - Copyright Profimedia/Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Uoči ovog praznika postoje neki zanimljivi običaji koji se i danas pamte.

Jedan od tih običaja je vezan za berbu cvetova petrovca (agrimonia eropathia) koji se vrši uoči Petrovdana.

Najstariji član porodice bere po jedan cvet petrovca za svakog člana domaćinstva.

Cvetovi se potom zakopaju u zemlju na mestima gde ih niko neće videti ili dirati. Sutradan, rano ujutru, osoba koja je zakopala cvetove ide da ih proveri.

Profimedia
 

Veruje se da ako cvetovi stoje pravo, to znači da će osoba biti zdrava, ako su klonuli, to ukazuje na moguće bolesti, dok uvenuli cvetovi mogu predstavljati loš znak za nekog od ukućana.

Paljenje lila

Još jedan običaj uoči Petrovdana je paljenje lile, što je velika vatra koja se pravi od mlade kore divlje trešnje ili breze.

Opština Vladimirci
 

Ovo paljenje se obično odvija na trgovima i raskršćima, a u tome često učestvuju deca i omladina. Paljenje lile simbolizuje dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.

Ranije su pastiri, obično deca, palili lile na trgovima i zatim obilazili kuće domaćinstava, "preteći" da će zapaliti staje i košnice ukoliko ne dobiju dar. Domaćice bi ih odvraćale od toga nudeći im sir, mleko i kajmak.

Zašto se ne jedu jabuke?

Petrovdan je takođe poznat po kolaču sa jabukama koji se naziva "petrovača". Na ovaj dan se obično mesi kolač sa jabukama koji se deli i konzumira tokom slavlja.

Pixabay
 

Takođe postoji verovanje da se na Petrovdan ne bi trebalo raditi u polju, posebno ne bi trebalo uprežiti konje u kola. Veruje se da Sveti Petar na ovaj dan deli jabuke deci na onom svetu. Zbog toga su mnoge majke koje su izgubile decu nekada iz straha izbegavale da jedu jabuke pre Petrovdana, kako ne bi sprečile svoju decu da dobiju jabuke na onom svetu. U nekim selima južnog Banata, jabuke se raznose prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Ovi običaji ukazuju na bogatu tradiciju i versku praksu koja prati obeležavanje Petrovdana među vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike