Pripremaju se izmene Zakona o dobrobiti životinja! Da li će biti dozvoljena eutanazija napuštenih kućnih ljubimaca?

10.07.2023

11:29

0

Pripremaju se izmene i dopune u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije

Pripremaju se izmene Zakona o dobrobiti životinja! Da li će biti dozvoljena eutanazija napuštenih kućnih ljubimaca?
Angels Among Us Pet Rescue - Copyright Printscreen/Facebook, Angels Among Us Pet Rescue

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu saopšilo je danas da se ne planiraju izmene i dopuneZakona o dobrobiti životinja kojima bi se omogućila eutanazija napuštenih životinja ili na bilo koji drugi način umanjio stepen dostignutih prava po važećim propisima.

Kako je iz Ministarstva rečeno za Tanjug, pripremaju se izmene i dopune u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, koje se odnose na dobrobit životinja na farmama, u vreme klanja, tokom prevoza, kao i na dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe, u zoološkim vrtovima, dobrobit napuštenih životinja i sl. 

"Kako Republika Srbija ima status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji neophodno je da svoje zakonodavstvo izmeni do potpune transpozicije evropskog zakonodavstva", navode iz Ministarstva.

Kako su podsetili, važeći Zakon o dobrobiti životinja usvojen je 2009. godine i dodaju da je njime već dostignut određeni nivo ostvarenih prava, a cilj planiranih izmena i dopuna je da se on dodatno unapredi i osiguraju još bolji uslovi za životinje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike