Stanojević: Nije dovoljno poručiti ženama da prijave nasilje! Ne treba da veruju i očekuju da će nasilnik biti bolji

20.06.2023

13:02

0

"Već u februaru se videlo da će broj femicida biti veći, jer je mnogo žena ubijeno u februaru, martu pa u maju, što nije bilo uobičajeno do sada"

Stanojević: Nije dovoljno poručiti ženama da prijave nasilje! Ne treba da veruju i očekuju da će nasilnik biti bolji
Vesna Stanojević - Copyright ATAImages/A.K.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević izjavila je danas da nije dovoljno poslati poruku ženama da prijave nasilje, već im treba reći da će biti zaštićene ako prijave nasilje i da će država uraditi sve što može da kako bi pomogla.

Stanojević za Tanjug napominje da se već od februaru videlo da će broj femicida biti veći, jer je mnogo žena ubijeno u februaru, martu pa u maju, što nije bilo uobičajeno do sada, ali dodaje da nije nešto što se nije ranije dešavalo, s obzirom na činjenicu da su 2013. godine ubijene 44 žene u toku godine.

"Sve što se tiče ubijanja i što se tiče gubljenja života u tim partnerskim odnosima, meni se uvek postavlja pitanje da li smo mi uradili sve da to sprečimo, i naravno uvek se ispostavi da nismo uradili sve da to sprečimo i da nam prosto životi tih žena, na neki način, dođu kao sporedna stvar, " navodi ona.

Kao neko ko se godinama bori protiv nasilja u porodici, Stanojević kaže da situacije koje se sada dešavaju, niko ne može da spreči, jer niko ne može da ih predvidi i da postoje situacije kada se žena obraćala nekoj instituciji i gde se znalo da u toj porodici postoji nasilje, ali takođe ima situacija kada se žene ne obraćaju i o nasilju ćute.

Ne verujte nasilnicima

Smatra da nije dovoljno poslati poruku ženama da prijave nasilje, već treba reći da će biti zaštićene ako prijave nasilje, i da će država uraditi sve što može kako bi pomogla, imajući u vidu da je većina tih žena ekonomski zavisna od partnera, da nema gde da ode, često nema podršku primarne porodice, zbog čega trpe nasilje, očekujući da će nasilnik da se promeni.

"To je i poslednji slučaj u Bečeju. On je nju pretukao, ona je otišla kod komšinice, on je tu došao i molio je da se vrati i verovatno obećavao da neće više biti takav, međutim on je odmah posle toga nju ubio. To je poruka ženama da ne veruju i da ne očekuju da će nasilnik biti bolji," naglasila je ona.

Kako je objasnila, nasilnik može da se prepozna i može na vreme da se reaguje ako se to hoće i kada bi se postavilo pitanje ženama koje su žrtve nasilja, svaka od njih je imala neke simptome koji ukazuju da neko ima urođenu agresiju i da je neko ko ne poštuje nikoga.

Ljubav, udobnost, navika, Kaže Stanojević, su sve razlozi koji drže žene u toj zajednici, ali takođe i strah od partnera, jer zna da on preti i da je često sklon nasilju, kao i činjenica da je partnersko nasilje još uvek sramota  u Srbiji.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike