Plemić: Kada se priča o digitalnom nasilju roditelji beže od te teme!

04.05.2023

14:17

0

Autor: R.M.

Psihijatar iz Centra za mlade specijalne bolnice zavisnosti u Drajzerovoj Katarina Crnić kaže da je digitalno nasilje veoma prisutno i da trendovi iz sveta stižu i u Srbiju

Plemić: Kada se priča o digitalnom nasilju roditelji beže od te teme!
Copyright Profimedia

Digitalno nasilje je sve više prisutno i moramo da pratimo "signale" koje nam decu šalju, a to može biti bilo šta - od preterane agresivnosti, radosti do preterane povučenosti, moramo da razgovaramo sa njima i da ih slušamo kada nam se obraćaju, rekle su psihijatar Katarina Crnić i direktorka udruženja "Roditelj" Gordana Plemić za Tanjug. 

Odgovarajući na pitanje da li je digitalno nasilje dovoljno poznat fenomen u Srbiji, psihijatar iz Centra za mlade specijalne bolnice zavisnosti u Drajzerovoj Katarina Crnić je rekla da je ono veoma prisutno i da trendovi iz sveta stižu i u Srbiju, kao i da moramo biti na oprezu kada je ta tema u pitanju.   

Crnić objašnjava razliku između zavisnosti od gejminga i narkomanske zavisnosti. 
"Prosto, priča se o toj nekoj preteranoj zloupotrebi i korišćenju gejminga i interneta u svrhe koje mogu da dovedu do oštećenja zdravlja, tako da mogu da se dovedu u neku povezanost, ali prosto u drugačijem svetlu i nećemo poistovećivati te dve stvari, ali svakako ako počnu da oštećuju funkcionalnost onda moramo da se pozabavimo upotrebom interneta", dodala je ona. 

Crnić objašnjava da roditelji treba da obrate pažnju na signale i da oni postoje. 

"Prosto možemo da kažemo da neka povučenost, promena u ponašanju u pravcu preterane otvorenosti ili povučenosti je signal, moramo pratiti našu decu, moramo biti u kontaktu sa njima, pitati, preispitivati, dati podršku i da znaju da se nama kao roditeljima trebaju poveravati", istakla je  ona. 

Direktorka udruženja "Roditelj" Gordana Plemić je dodala da stariji nisu dovoljno upoznati sa digitalnim nasiljem i svetom, kao i da kada se o njemu priča roditelji beže od te teme. 

"Mislim da bi svi morali malo bolje da se upoznamo sa internetom i društvenim mrežama, gde nam deca idu, provode vreme, da razgovaramo pa bi možda to rešavanje internet nasilja došlo na red i možda bi bili u situaciji da pomognemo deci, ali i mi  roditelji da bolje razumemo to", objašnajava ona. 

Plemić je dodala da nije dobro prekomerno igrati video igrice, kao i raditi bilo šta drugo. 
"Ono što ja sigurno znam iz Udruženja da kada su video igrice u pitanju i taj način komunikacije sa detetom da mu ograničite i zabranite zavisi od uzrasta deteta i načina komunikacije, mislim da je roditeljima  neophodna podrška, prosto niste kod kuće duži vremenski period i ne znate kako da detetu ograničite satnicu", rekla je ona. 

Plemić je poručila da je sve signal za određeni problem i da moramo da posmatramo decu svaki dan. 
"Roditelji sve su signali, morate da ga posmatrate svaki dan, signal je i povučenost i preterana agresivnost, ali i radost, sve može biti, moramo da naučimo da razgovaramo i to nam je najveći problem", istakla je ona.
Ona je dodala da vrlo retko slušamo decu i imamo samo određena pitanja za školu i obaveze, a pitanje "kako je" i da ga istinski čujemo bi možda pomoglo da primetimo da se sa našim detetom dešava nešto.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike