Udruženja za uvođenje alimentacionog fonda: Država bi plaćala umesto nesavesnih roditelja, a onda bi im zakonski "uterivala dugove"

13.06.2023

20:00

0

Autor: R.M.

Roditelj sa detetom bi prijavljivao onoga koji ne plaća alimentaciju, država bi iz fonda to nadoknadila, a onda gonila nesavesnog roditelja

Udruženja za uvođenje alimentacionog fonda: Država bi plaćala umesto nesavesnih roditelja, a onda bi im zakonski "uterivala dugove"
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Godišnje se u Srbiji razvede skoro 10.000 brakova u kojima budu razdvojeni roditelji oko 5.000 dece.

Najviše mališana sudski budu dodeljeni majkama, a sud određuje način i iznos plaćanja alimentacije od strane drugog roditelja, obično oca

Međutim, prema nekim nezvaničnim podacima svaki drugi roditelj ne plaća alimentaciju a da bi to opravdali izmišljaju različite razloge, pa čak i rade na crno samo da bi prikazali kako nemaju sredstava za dete.

S obzirom da država nema obavezu po službenoj dužnosti da goni roditelje koji ne plaćaju alimentaciju, supružnici sami moraju da vode sudske procese koji su obično veoma skupi. 

Zbog toga su pojedina udruženja još ranije pokrenula inicijativu da se osnuje državni fond iz koga bi se plaćale alimentacije, a onda bi država potraživala taj novac od nesavesnih roditelja. 

Profimedia/Pixabay
 

Ova inicijativa stara je desetak godina, a ideja je da bi roditelj mogao da podnese dokaz da drugi roditelj ne plaća redovno izdržavanje nakon čega bi ga država pozvala da u roku od 15 dana izmiri dug.

Ukoliko to ne uradi, dug bi bio izmiren iz fonda koji bi ga onda sudski gonio.

Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon" kaže za 24sedam postoje "rizični" roditelji koji sa poslodavcima sklope dogovor da deo ili čitava zarada bude isplaćena "na ruke", ali i da ima onih koji odu da rade u inostranstvu a država ne može da ima uvid u to kolike su zarade tih roditelja.

- Ja znam za slučaj žene čiji je bivši partner u Kanadi i ona ne može da uđe u trag o visini njegovih primanja, a njihova deca su tu na ogromnoj šteti - objasnila je ona.

Ideja stara deceniju

Dodaje da je alimentacioni fond bila ideja države.

- To se odnosi na izmenu porodičnog zakonika, a sada se ponovo najavljuju njegove izmene. A ono o čemu se jedino govori u ovom trenutku jeste sistem kažnjavanja dece, odnosno da će to biti zabranjeno u budućnosti, kao i zabrani legalnih brakova koji su maloletnički. Međutim, ta priča o alimentacionom fondu koja je postojala se nekako izgubila. Nemam uvid u nacrt izmena porodičnog zakonika, tako da ne mogu da tvrdim da sada toga neće biti u nekom novom predlogu - kaže ona.

Freepik
 

Macura dodaje da kada nema rizičnih situacija, a ljudi su "prosto bezobrazni" i ne žele da imaju obavezu, onda alimentacioni fond je svrsishodan.

- On može da natera osobu da plaća tako što će država umesto te osobe da izmiruje obaveze, a ta osoba će da ostane dužna državi. Država će na neki način da traži način kako da se naplate ta potraživanja. To može da bude zaplenom imovine i na druge načine - objasnila je ona.

Macura je uverena da ovakav sistem može da funkcioniše.

- Probajte da ne platite račun za struju, na primer, u Austriji! To po istom principu funkcioniše. Države koje ne tolerišu bilo kakvo kašnjenje u obavezama, neće tolerisati ni ovo - kaže ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike