Svaki treći otac ne plaća alimentaciju: Jedan duguje čak milion dinara!

11.08.2022

08:38

0

Svoju imovinu često prebacuju na druge članove porodice kako bi izbegli podelu, a mnogi prikrivaju stvarne prihode

Svaki treći otac ne plaća alimentaciju: Jedan duguje čak milion dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nezvanična statistika kaže da svaki treći otac ne plaća alimentaciju, a u Udruženju samohranih roditelja kažu da alimentacije duguju i majke.

Oni su naveli primer jednog oca koji detetu duguje više od milion dinara a nije novina da mnogi lažiraju primanja, prijavljuju minimalac, nalaze izgovore kako bi iznos bio što manji.

Često ljuti na bivšu partnerku ili partnera, svoju imovinu vešto prebacuju na druge članove porodice kako bi izbegli podelu, mnogi prikrivaju stvarne prihode, dok bivši partneri ćute i trpe kako se situacija na relaciji dete - roditelj ne bi pogoršala.

Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja u razgovoru kaže da su izgovori različiti, da ima primera da samohrane majke ne žele da tuže bivše muževe, kako ne bi pogoršale odnos između oca i deteta, što je, kako kaže pogrešno.

- Taj novac je detetov novac i ono ga zaslužuje. Ne treba uskraćivati dete za ono što mu pripada. Zakon je jasan, to je krivično delo neplaćanje alimentacije, ali ima žena koje ne žele da pokrenu postupak, a deca možda i trpe zbog toga. Imamo primer gde otac duguje više od milion dinara, jedan roditelj duguje negde oko 900.000, neki roditelji odbijaju da plaćaju jer kažu „ne želimo da joj damo novac za silikone, za provode“, ne znam čemu sve to, pa to je novac koji je predviđen za dete, za njegove potrebe, priča Totić.

Takođe alimentacija se određuju prema dogovoru supružnika, ali i prema zakonskim okvirima. Dok jedni roditelji redovno plaćaju alimentaciju svojoj deci, drugi to vešto izbegavaju.

Advokat Tijana Vladisavljević objasnila je da se iznos alimentacije koji će jedan roditelj plaćati određuje na osnovu njegovih primanja, a od uticaja će biti i troškovi deteta. U obzir će se uzeti i dodatni troškovi roditelja – davaoca alimentacije, poput izdržavanja drugog lica, troškovi lečenja… Visina alimentacije se određuje u opsegu od 15 do 50 odsto primanja roditelja davaoca, a tako da se tim iznosom detetu obezbedi kvalitet života koji uživa i roditelj koji daje alimentaciju, objašnjava advokat.

Sudskom presudom se najčešće uređuje način plaćanja izdržavanja, a kada nije određen, dužnik izdržavanja može izabrati da plaća alimentaciju na račun ili na ruke poveriocu – detetu ili zakonskom staratelju deteta. Preporuka advokata je da se plaćanje uvek vrši na bankovni račun, ili kada ako se daje na ruke da strana koja prima iznos potpiše priznanicu.

- Alimentacija se ne može "prebijati". Iznos koji je dužnik plaćanja alimentacije dužan da isplati u novcu, ne može prebiti sa drugim davanjem detetu, recimo stvarima. Nedavanje izdržavanja, odnosno, neplaćanje alimentacije za dete je krivično delo za koje je propisana zakonska kazna. Ako roditelj dužnik izdržavanja ne plaća alimentaciju ili prestane sa plaćanjem alimentacije, advokat zastupa u krivičnom postupku, po krivičnoj prijavi za neplaćanje alimentacije. Takođe, može zastupati u postupku prinudne naplate u izvršnom postupku, kod prinudnog izvršenja dugovanja iznosa alimentacije roditelja - objašnjava advokat Tijana Vladisavljević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine razvedeno je oko 9.790 brakova i to 5.187 je sa decom. Od tog broja oko 3.600 dece je dodeljeno majci.

- Ne raspolažemo preciznim podatkom koliko dece je uskraćeno za alimentaciju, odnosno koliko roditelja ne izmiruje svoje obaveze, ali bilo bi dobro da postoji tačan podatak. Moj savet je obavezno tražite ono što pripada vašem detetu i ne plašite se da će to pogoršati odnos, borite se za svoje dete, jednostavno to je ono što mi pripada i nemojte mu to uskraćivati - kaže Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike