Dečak koga je ranio K. K. vratio se u "Ribnikar", razredna odeljenja u kom se desio masakr na bolovanju: Ovako je protekao prvi dan nastave

23.05.2023

19:55

0

Između 10 do 15 odsto dece u OŠ Vladislav Ribnikar još uvek ne dolazi na nastavu

Dečak koga je ranio K. K. vratio se u "Ribnikar", razredna odeljenja u kom se desio masakr na bolovanju: Ovako je protekao prvi dan nastave
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je za 24sedam da je prvi dan nastave protekao mirno. On je objasnio da otprilike 10 do 15 odsto dece još uvek ne dolazi na nastavu.

- Deca su bila zadovoljna što se nešto promenilo, što su krenuli sa nastavom jer im je već postalo malo dosadno na prethodni način. Broj dece nije opao, pa je čak i blago povećan - kaže on.

Časovi u školi su skraćeni na pola sata, a Đorđević objašnjava da se nastava obavlja redovno koliko je to moguće u ovakvim okolnostima.

- Obavlja se redovno u smislu da zvono zvoni, postoji raspored časova, postoje neke teme koje su u vezi sa nastavom a o kojima pričaju učenici i nastavnici. Jedino što ne postoje kontrolni i pismeni zadaci, ne postoji odgovaranje sem ako sama deca to ne požele. Više se ide na neki sistem prezentacija, komunikacije i prati se raspoloženje dece - rekao je on.

Đorđević je dodao da se u školi i dalje nalazi veliki broj psihologa, psihijatara i stručnjaka koji su tu od prvog dana.

- Deca se javljaju, razgovaraju sa njima, roditelji takođe kao i nastavnici koji imaju potrebe za psihološkom pomoći. Toga će biti dokle god bude bilo potrebno, nije vremenski ograničeno - rekao je on.

Youtube/K1 Televizija
Igor Đorđević

Đorđević je naglasio da postoji jedna manja promena što se tiče nastave za starije razrede od 5. do 8. razreda jer nema klasične kabinetske nastave.

- Nije više kabinetska nastava, već je vraćena kao u formi postkovid perioda kada je svako odeljenje imalo svoju učionicu. Ne idu od kabineta do kabineta, a nastavnici idu do njih - objasnio je on.

Deca ne idu kroz hodnik gde su se desila ubistva

Đorđević kaže da kroz hodnik u kome se desilo nekoliko ubistava deca ne prolaze, iako ne postoje fizičke blokade.

- Ne samo kabinet za istoriju gde se desilo ubistvo, nego i dva kabineta pored se ne koriste za nastavu. Ne postoji fizička blokada da bilo ko tu dođe, ali deca nemaju potrebe tu da prolaze jer nema nastave a u ostatku škole imaju sve što im je potrebno - rekao je on.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

- Što se tiče dece koja dolaze razgovarao sa onom koju poznajem i ona još uvek osećaju tugu i bol, ali traume i strahovi su kod te dece u velikoj meri prevaziđeni. Ali svakako da su osećanja tuge prisutna, to je potpuno normalno i to će trajati - nadovezao se Đorđević.

Dve nastavnice na bolovanju

Inače, nastavno osoblje dolazi u školu a samo dve nastavnice su na bolovanju. Đorđević je objasnio da je jedna imala saobraćajku, dok je druga razredni starešina odeljenja u kome je Kosta K. napravio krvavi pir.

- Jednu je udario auto na pešačkom prelazu i zato je na bolovanju. A što se tiče traume samo je jedna nastavnica uzela bolovanje i to je razredni starešina VII/2 - rekao je on.

Što se tiče nastavnice istorije, prema njegovim informacijama koje je čuo u školi ona se oseća bolje. A što se tiče ranjene dece, neka su puštena na kućno lečenja a Đorđević kaže da čak zna da se jedan dečak vratio u školu.

- Ne bih da licitam koliko njih se vratilo, ali za jedno sam siguran jer sam ga video. Sigurno je da je sa njim neko pričao jer timovi psihologa prave plan pomoći u mnogo grupa. Taj stepen traumatizacije se rangira prema njihovim stručnim merilima. Na jedan način se radi sa decom koja su ranjena, na drugi način sa decom koja su prisustvovala a na treći način sa decom koja imaju braću i sestre koji su prisustvovali... svakako se individualno radi sa svakim detetom - objasnio je Đorđević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike