Zašto deca iz "Ribnikara" (ne) treba da se vrate u školu? "Neko je đacima rekao da je normalno što osećaju krivicu"

23.05.2023

07:15

0

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić naglašava da struka smatra da deca treba da se vrate u školu, da budu zajedno i zajedno prođu kroz fazu žalovanja

Zašto deca iz "Ribnikara" (ne) treba da se vrate u školu? "Neko je đacima rekao da je normalno što osećaju krivicu"
OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže da je teško naći kompromis o povratku dece u školu ako se svako drži svojih stavova. Smatra da je dobro rešenje koje je ponuđeno roditeljima jer deca mogu da se vrate u školu, ali i da ostanu kod kuće bez ikakvih konsekvenci. Navodi da je blizu 900 učenika uključeno u rad škole. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić naglašava da struka smatra da deca treba da se vrate u školu, da budu zajedno i zajedno prođu kroz fazu žalovanja. Ipak roditelji i dalje poručuju - prerano je!

Juče je nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počela sa skraćenim časovima. Prvi put od 3. maja kada je Kosta K. (13) počinio stravični masakr u školi se čulo zvono. 

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević rekao je u emisiji "Oko" da je njegova ćerka, koja je iz odeljenja VII/1, jutros bila u školi.

"Dan je, po njenim rečima, protekao dobro. Bilo im je interesantnije nego prošle nedelje. Velika većina dece je išla u školu od prvog dana kada je pokrenut povratak. Iz dana u dan se taj broj povećavao", navodi Đorđević.

24sedam
 

Ističe da su deca imala časove od po 30 minuta, da je prvi put nakon tragedije uvedeno školsko zvono, kao i da je prvi put tematika razgovora sa predmetnim nastavnicima i razrednim starešinama prešla sa ljudskih i građanskih tema na tematiku nastave, ali bez ispitivanja i uz prilagođavanje trenutnom senzibilitetu i osećanjima dece.

"Struka smatra da deca treba da se vrate u školu i budu zajedno"

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je prosvetna inspekcija započela vanredni nadzor u školi, ali da je rano govoriti o nalazima inspekcije. Naglašava da su zaposleni preduzeli sve aktivnosti u vezi sa organizacijom prostora i boravka timova koji pomažu deci i zaposlenima.

Ističe da se struka slušala i da Ministarstvo prosvete ništa ne bi moglo samo, bez stručnjaka – psihijatara, psihoterapeuta i svih onih koji su davali smernice kada je i zašto nešto dobro.

"U svakom slučaju, gledao se interes dece, roditelja i zaposlenih", naglašava Pašić i kaže da je legitimno mišljenje roditelja koji ne žele da se deca vrate u "Ribnikar" i da svako ima pravo da iznese ono što misli i oseća.

Tanjug/Zoran Žestić
 

"U ovom trenutku je sva neophodna podrška pružena učenicima, roditeljima i zaposlenima. Mišljenja su podeljena, ali struka smatra da treba da se vrate deca, da budu zajedno, da zajedno prođu kroz fazu žalovanja, da budu u grupi jer je tako lakše da se podnesu sve faze kroz koje prolaze", navodi Pašić.

Ističe da se ne koristi učionica u kojoj su učenici ubijeni, da je obezbeđena školska biblioteka i sve što je neophodno za nastavu.

Pašić napominje da je sa roditeljima razgovarano i o opciji da se učenici "Ribnikara" izmeste u tri obližnje škole, ali da većini to nije odgovaralo.

"Većina roditelja je rekla da im odgovara da deca dolaze u sredinu koju poznaju, gde će taj prostor da promene, da prilagode. Pričaćemo sa roditeljima o samoj rekonstrukciji i daljim fazama koje su u planu", kaže Pašić.

Naglašava da je važno mišljenje roditelja dece koja su stradala i da će biti uvaženo prilikom rekonstrukcije škole.

"Teško je naći kompromis ako se svako drži svojih stavova"

Igor Đorđević ističe da ne sumnja da svako od roditelja misli najbolje svojoj deci i navodi da su imali jedan zvanični i još dva neformalna sastanka Saveta roditelja.

"Svi ti sastanci su bili višečasovni. Na prvom sastanku, koji je bio nezvaničan zato što se umesto 42 člana pojavilo preko 70 roditelja, nismo hteli da pravimo bilo kakve probleme, pustili smo sve da kažu šta misle. To je trajalo pet sati", kaže Đorđević.

Ističe da su na sastanku bili i predstavnici Ministarstva zdravlja i institucija koje su pomogle u odlučivanju o načinu vraćanja dece u školu.

Tanjug/Tara Radovanović
 

"Kao kompromis smo imali sedam tačaka sa kojima smo izašli. Drugi kompromis je bio da deca treba da se vrate zajedništvu. Jedino gde nismo imali kompromis je da li treba da bude tu ili negde drugde. Teško je naći kompromis ako se svako drži svojih stavova. U takvoj situaciji je neka normalnost da proba da se dođe što bliže kompromisu", ističe Đorđević.

Smatra da je rešenje koje je roditeljima ponuđeno u tom trenutku nešto najbliže kompromisu.

Ističe da su ostale samo tri nedelje do kraja školske godine i da je preporučeno da deca treba da se suoče sa realnošću u toj školi, a da posle toga odu na letnji raspust, kada će škola biti rekonstruisana.

Majka učenice: To nije humano i zločin je sam po sebi

Ana Dimitrijević, majka jedne od učenice "Ribnikara" kaže da njena ćerka nije spremna da se vrati u školu.

„Ona nije spremna da se vrati u školu, posebno nije bila spremna da se vrati posle sedam dana. Mi smo dobili obavešenje da će baš nakon sedam dana, ponovo u sredu, sa istim rasporedom časova, da se deca vrate u školu. To nije humano, to je zločin sam po sebi. Ona nije bila spremna da to uradi, rekla je imamo radnih pet dana, a oni su izabrali sredu, zašto i mi se pitamo zašto“, ispričala je ona.

U dogovoru sa nekim drugaricama iz odeljenja rešila je da nakon deset dana proba da ode u školu i to nije prošlo kako treba, dodala je Dimitrijević, napominjujući da ih je tog dana bilo desetak, možda jedanaest učenika i da su imali neke „rasterećujuće aktivnosti“.

„Međutim, tog dana dobili su obaveštenje da je nažalost preminula i devojčica koja je bila u kritičnom stanju, što je retraumatizacija. Moja kćerka je to preživela zato sam u ovoj grupi roditelja koji su za prekid nastave jer smatram da ona nije jedna i da vraćanje dece u tu školu zaista nije dobro“.

Međutim, ono što se desilo tog dana jeste da je deci na vrlo nesmotren način pružena neka emocija koju oni uopšte ne treba da osećaju.

„Naime, gospođa je rekla da je skroz u redu da oni imaju neki osećaj krivice što su preživeli, da su te stvari OK i da će oni moći da slave svoje 18 rođendane dok druga deca neće. Taj osećaj treba da tretiramo tek kada vidimo da deca pate od tog osećaja krivice, a ne da im na tanjiru pružimo taj osećaj koji oni inicijalno nemaju. Mislim da je tu napravljena šteta koju smo mogli da izbegnemo upravo da škola nije bila otvorena za đake“, istakla je ova majka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike