"Vratiti decu u klupe posle 9 sahrana na kojima su bila je zločin!" Majka učenika iz "Ribnikara" tvrdi da nije dovoljno da se operu podovi

22.05.2023

17:30

0

Šta im time poručujemo i čemu ih učimo? Da je potrebno samo da se operu podovi i sve je isto kao pre - poručila je ona

"Vratiti decu u klupe posle 9 sahrana na kojima su bila je zločin!" Majka učenika iz "Ribnikara" tvrdi da nije dovoljno da se operu podovi
majka učenika sedmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar Bojana Nedeljković - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Bojana Nedeljković je i zamenica predsednika saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i majka učenika sedmog razreda ove škole, koji je tog tragičnog dana bio u drugoj učionici. Ona i njen suprug Dušan Nedeljković odlučili su da sina još ne šalju u školu.

- Moj stav je da je vraćanje u školu nakon 7 dana posle ovakvog masakra, najblaže rečeno, sramna odluka. Ona leži na nepristojnosti i nesolidarnosti. Vratiti decu u iste klupe i praviti normalnost dan posle 9 sahrana na kojima su bili, je zločin. Šta im time poručujemo i čemu ih učimo? Da je potrebno samo da se operu podovi i sve je isto kao pre. Oni su izgubili prijatelje, izgubili su sigurnost, u velikoj su patnji i jedino što nije smelo da se desi je podela dece na onu koja idu u školu i onu koja ne idu. To je pored nepristojnosti i opasno. Deca koja ne idu u školu mogu se osećati izlovano, mogu se osećati krivo ili najopasnije, mogu misliti da su slabi. Ništa što se desilo od tog jutra do danas, nismo uradili za decu - navodi Bojana.

Tanjug/Tara Radovanović
 

"Nisam u stanju da se bavim zaključivanjem ocena"

Između ostalog, roditeljima kroz glavu prolazi i šta će biti sa zaključivanjem ocena.

- Kada su ocene u pitanju, očekivala sam da nam to bude poslednja tema, jer zaista nisam u stanju da računam proseke i poene nakon ove tragedije, gde nastradaloj deci poeni i petice više neće trebati. Nisam u stanju da razmišljam o sitnim interesima u smislu ko će da popravlja, kome će da se pokloni… Te zle ocene i način kako se dobijaju i način na koji se deca vrednuju, je u mnogome pogrešan i nehuman, tako da ako treba da pričamo o ocenama, možemo samo u domenu da se kompletan način ocenjivanja promeni - govori zamenica predsednika saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar".

Navela je i da su obaveze poput posla, ali i svi drugi segmenti života od 03. 05. u drugom planu.

- Još uvek ne razmišljam o bilo čemu drugom, iako može egzistencijalno da nas sve ugrozi što ne radimo već dve nedelje u zavisnosti kojoj delatnosti pripadamo. Moj jedini posao trenutno je da budem uz svoje dete i probam na sve načine da umanjim negativne efekte svih odluka i informacija koje su deci bacili na leđa - naglasila je Bojana.

Strahovi su ogromni

- Sva deca pokazuju simptome traume u manjoj ili većoj meri. Njihove misli ćemo lečiti ljubavlju, ali ih moramo sačuvati od dodatnih negativinih efekata preranog odlaska na mesto zločina. To je minimum što smo mogli da uradimo za svu decu. Moji strahovi su ogromni i odnose se na svaku poru društva. Zabrinuta sam za stepen empatije i solidarnosti. Zabrinuta sam za mentalno zdravlje cele nacije. Zabrinuta sam oko posledica svega što nam se desilo, koje trenutno ne vidimo jasno, ali će nas udariti jače nego što očekujemo. Zabrinuta sam zbog nesvesti ljudi da kada već nismo uspeli da sprečimo tragediju, morali smo da sprečimo sve što se posle toga dešavalo - objašnjava Nedoljkovićeva.

24sedam/Nenad Vujanović
 

"Odluka da je povratak u školu normalan je samo razdvojila decu"

- Naravno da su deca u kontaktu. Svi žele da budu zajedno, imaju tu potrebu. Odluka da je povratak u zgradu škole normalan ih je zapravo razdvojila, a ne oni sami ili roditelji. Svaki roditelj želi da deca nastave sa nekim aktivnostima, da deca viđaju svoje drugove i nastavnike, da probaju da skrenu misli... Svi smo na raspolaganju za razne predloge, ali kao da nas niko ne čuje, kao da pričamo u prazno, i kao da se nijedan krik nakon tragedije ne čuje. Školska godina se na tragičan način završila 03. maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi.

Tanjug/AP Photo/Armin Durgut
 

Deca iz OŠ "Vladislav Ribnikar" ne moraju na nastavu ukoliko za to nisu spremna

Ministarstvo prosvete je na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savetom roditelja Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar i Radne grupe za unapređenje mentalnog zdravlja i sigurnosti mladih, dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu.

Kako je saopšteno, ovo su preporuke:

1. Svakom detetu, koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica.

2. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim.

3. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta.

4. Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji će prvo predstaviti roditeljima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike