Združena taktička vežba Vojske Srbije i MUP-a od jutros na više lokacija: Uvežbava se izvođenje napadne operacije (FOTO)

22.05.2023

17:14

0

U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija

Združena taktička vežba Vojske Srbije i MUP-a od jutros na više lokacija: Uvežbava se izvođenje napadne operacije (FOTO)
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjima snaga odbrane Srbije "Zajednički odgovor 2023" počela je rano jutros na više lokacija u Srbiji. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom ove vežbe snage Vojske Srbije i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvežbavaće izvođenje napadne operacije.

U vežbovnim aktivnostima učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova. Opšti cilj vežbe, koja se realizuje ove i sledeće nedelje je unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

- U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom delu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu "Pešter", kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije - saopšteno je iz ministarstva.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu, navode, prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama "Odgovor 2023", u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

- Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem predstavljaju najkompleksniji oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom unapređuje se kako osposobljenost komandi za planiranje operacija i komandovanje snagama, tako i sposobnost jedinica za izvođenje borbenih dejstava, samostalno i u sadejstvu sa drugim sastavima - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike