Nisu samo slatkiši problem, za zube opasna i gomila lekova

22.05.2023

10:05

0

Grupe lekova za astmu, visok krvni pritisak pa čak i antibiotici mogu biti štetni za zube ako se ne koriste na pravi način

Nisu samo slatkiši problem, za zube opasna i gomila lekova
Osmeh nas čini srećnijima - Copyright Pixabay

Svaki četvrti građanin Srbije ima problem sa zubima, a sem oralnih bolesti loša higijena zuba može dovesti i do drugih bolesti. Lekari su utvrdili da se zapaljenje desni, zubni kvar ili naslage na zubima mogu dovesti u vezu sa bolestima srca, očiju, prevremenim porođajem trudnica i pothranjenosti novorođenčadi.

Specijalisti preporučuju raznovrsnu ishranu za održavanje dobrog oralnog zdravlja u trudnoći, odojčeta, deteta adolsecenta i odrasle osobe. Međutim, specijalista farmacije u Farmaceutskoj komori Srbije Bojana Letić kaže da na zdravlje zuba mogu uticati i pojedini lekovi.

- Pa tako, lekovi i grupe lekova na koje treba obratiti pažnju kada je oralno zdravlje u pitanju su na primer antibiotici iz grupe tetraciklina. Oni mogu da oboje zube u žućkastu ili braonkastu boju. Deca koja moraju da uzimaju visoke doze antibiotika tokom ozbiljnih bolesti u detinjstvu sklona su razvoju komplikacija kod mlečnih, kao i stalnih zuba. Penicilin može da izazove ulceracije u usnoj duplji – objašnjava ona.

Letićeva kaže da treba obratiti i pažnju na preparate gvožđa u tečnom obliku i da ih je najbolje piti tako što se pomešaju sa vodom ili voćnim sokom, ali nikako sa mlekom.

- Treba ih piti kroz slamku, bez zadržavanja u ustima pri čemu se na ovaj način prevazilazi negativan uticaj na prebojenost zubne gleđi.

Profimedia
 

Zanimljivo je da čak i antidepresivi mogu da štete zubima tako što smanjuju količinu lučenja pljuvačke u ustima, pa se zbog suvih usta povećava rizik od karijesa.

- Nedovoljna količina pljuvačke pri istovremenoj primeni leka iz grupe narkotika može dovesti do upale i iritacije tkiva u ustima. Lekove iz grupe antihistaminika, koje koristimo često za kontrolu simptoma izazvanim alergijom na cvetanje određenih biljaka, mogu povećati rizik od infekcija i bolesti desni usled nedovoljnog stvaranja pljuvačke i suvoće usta – ističe Letić.

Snižavaju pritisak ali prave otok na desnima

Takođe, antihipertenzivi za snižavanje krvnog pritiska povećavaju rizik od oticanja i prekomernog rasta desni a blokatori kalcijumovih kanala dovode do nakupljanja tkiva desni što povećava rizik od parodontalne bolesti i stvara povoljno okruženje za bakterije

Takođe, neki lekovi za krvni pritisak i srce, uključujući inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE), blokatore kalcijumskih kanala, beta-blokatore, lekove za srčani ritam i diuretike, mogu dovesti do smanjenog lučenja pljuvačke.

- Žvakanje aspirina može direktno oštetiti zubnu gleđ, zato je potrebno tablete progutati cele sa vodom, ne stavljati ih pored zuba ili blizu desni kaže ona i dodaje da lekovi za razređivanje krvi, mogu povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja, pa se ne savetuju protiv bola nakon vađenja zuba i drugih intervencija.

Inhalatori i sirupi opasni za zube

Letićeva objašnjava i da su pojedini lekovi za astmu veoma kiseli pa nakon dužeg korišćenja mogu da rastvore zubnu gleđ i dovedu do oštećenja.

Pixabay
 

 

Takođe, pojedini inhalatori za astmu mogu dovesti do gljivične infekcije u ustima, tzv. oralne kandidijaze pa nakon korišćenja inhalatora treba isprati usta vodom.

Sem lekova i razni sirupi mogu da sadrže skrivene šećere koji povećavaju rizik od karijesa.

- Neki lekovi mogu promeniti ukus hrane ili izazvati metalni, slan ili gorak ukus u ustima. Promene ukusa su naročito česte kod starijih pacijenata koji uzimaju više lekova. Obično su promene ukusa privremene i nestaju kada se prestane sa uzimanjem leka. Lek za prevenciju karijesa jeste natrijum-fluorid. Fluoridi su po svom sastavu minerali koji jačaju zube, pa se dodaju pastama za zube. Međutim, prevelike količine fluorida mogu dovesti do fluoroze, stvaranje belih ili promenjenih mrlja na stalnim zubima. Za čišćenje zuba male dece treba koristiti dečju pastu za zube sa niskim sadržajem fluora. Za usnu duplju mogu se koristiti još antiinfektivi i antiseptici za oralnu upotrebu koji mogu pomoći i kod halitoze odnosno neprijatnog zadaha iz usta – kaže Letić.

Ipak, sve ovo ne znači da treba da prestanete da pijete lekove jer je korist od njih mnogo veća od rizika i nelagodnosti koje utiče na zdravlje zuba. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike