Šokantna ispovest doktorke Vanje: Dete došlo sa fatalnog treninga, nosiće protezu čitav život!

21.10.2022

19:00

0

Devojčica uzrasta od devet godina je povredila zube na odbojkaškom treningu kada je pala na mrežu

Šokantna ispovest doktorke Vanje: Dete došlo sa fatalnog treninga, nosiće protezu čitav život!
dečiji zubi profimedia-0730128285 - Copyright Profimedia

Doktorka Vanja Petrović sa Klinike za dečju preventivnu stomatologiju u okviru Stomatološkog fakulteta je na otvaranju ovogodišnjeg 21. Kongresa stomatologa otkrila šokantnu ispovest o tome koliko dečji trening može biti fatalan kada je reč o povredama zuba kod dece.

Ona je ispričala kako je devojčica (9) izgubila dva zuba na treningu koja nisu mogla ponovo da se ugrade.

- Devojčica uzrasta od devet godina je povredila zube na odbojkaškom treningu kada je pala na mrežu. Mreža je bila jako niska, a ona se saplela. Na kliniku je došla u prepodnevnim satima gde su joj dva zuba bila izbijena. Zubi nisu replantirani na licu mesta. Kada je sa roditeljima došla na kliniku došli su bez tih izbijenih zuba. Prošlo je više od 12 sati otkako se to desilo i onda smo druge zube morali da reponiramo, da joj damo anesteziju, antibiotsku terapiju i nakon toga smo morali da izvršimo proveru svih vakcina naročito na tetanus - kazala je prof. Petrović.

Foto. 24sedam
Kongres stomatologa Srbije

Dodala je da su ta dva zuba pronađena naknadno i da nažalost nije bilo nikakve šanse da se oni ponovo ugrade.

- Oni su posle toga otišli na teren i pronašli dva izbijena zuba, ali nažalost kontraindikovana je bila replantacija. Na kraju dete je dobilo pokretni protetski aparat koji će vremenom morati da menja kako bi se pratio razvoj vilice - kazala je prof. Petrović.

Bitno je koliko je vremenski zub bio van vilice

- Prilikom povrede veoma je važno naglasiti koliko je zub bio van vilice i jako je važan podatak koliko je zub bio na suvom, jer nam od tih činjenica zavisi kasnija prognoza. Nekada smo izbijeni zub punili u ruci i onda ga replantirali u vilicu. A sada je primat i prioritet da se zub vrati što pre u alveolu. Retke su situacije kada stalni zub ne replantiramo, a klinička realnost je da mlečne zube nikada ne replantiramo. A bitno je da takav zub očuvamo barem do 18 godine na mestu i u funkciji - ističe doktorka.

Napomenula je da se u praksi javlja veliki broj dece sa povredama zuba. Međutim, budući da su te povrede najčeće u dečjem uzrastu one se mogu prevenirati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike