Rak dojke vodeći uzrok smrti među malignim bolestima kod žena: Više od polovine ugroženih imaju više od 60 godina, ali napada i mlađe

16.05.2023

12:11

0

Autor: R.M.

U poslednjih 40 godina dogodila se velika evolucija lečenja raka dojke, kaže dr Jozeph Gligorov, profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu

Rak dojke vodeći uzrok smrti među malignim bolestima kod žena: Više od polovine ugroženih imaju više od 60 godina, ali napada i mlađe
rak dojke - Copyright Profimedia

Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena i predstavlja vodeċi uzrok smrti u poređenju sa drugim malignim bolestima koje pogađaju žene. 

Nažalost, u našoj zemlji rak dojke se veoma često otkriva već u odmaklom stadijumu bolesti, naročito u poređenju sa razvijenim zemljama. Iako incidenca karcinoma dojke raste sa životnim dobom, pa 50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u životnom dobu od 60 i više godina, dva odsto svih žena koje obolevaju od karcinoma dojke mlađe su od 35 godina, a pet odsto mlađe od 40 godina, saopštilo je udruženje "Žena uz ženu". 

Zbog toga je ovo udruženje organizovalo kongres "Ja to mogu" na kome će se pojaviti više od 150 pacijentkinja iz skoro 20 udruženja žena sa rakom dojke iz Srbije i regiona.

- Želimo da se glas pacijentkinja čuje ne samo u zemlji već i u regionu, a to ćemo postići samo ako se udružimo u inicijativama koje će predstavnici udruženja pokrenuti i po pitanju ravnopravnog lečenja žena sa dijagnozom trostruko negativnog karcinoma dojke, kao što je slučaj u Sloveniji, Hrvatskoj pa i Bugarskoj. Regionalno razumevanje i udruživanje je izuzetno važno, jer ćemo tako lakše doći do institucija koje odlučuju o daljem protokolu lečenja pacijenata – rekla je na otvaranju kongresa Ana Dornik, predsednica Udruženja “Žena uz ženu”.

Pored Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijentkinjama je podršku na samom otvaranju kongresa, putem video linka, uputio je i čuveni prof. dr Jozeph Gligorov, profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

- U poslednjih 40 godina dogodila se velika evolucija lečenja raka dojke. Ono što je važno jeste znati sve faktore rizika, ali i shvatiti da je skrining raka dojke neophodan, jer omogućava ranu dijagnostiku i samim tim veći broj izlečenih žena. Takođe, definicija raka dojke i personalizovana medicina se promenila u poslednji 30 godina. Sada znamo da imamo tri tipa karcinoma dojke, koje zovemo hormon receptori pozitivni, HER 2 pozitivni i takozvani trostruko negativni. Ono što je važno, je da za svaki od tih tipova tumora imamo posebne terapije, koje su danas vrlo aktivne. To je samo početak, pošto svakih nekoliko godina imamo evoluciju sa odličnim rezultatima koje omogućavaju da sve više žena bude izlečeno optimalnom terapijom – rekao je prof. dr Gligorov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike