Podmukli ubica žena: Teško ga je otkriti, a svakog dana tri žene budu ugrožene

12.05.2023

08:18

0

U Srbiji svake godine oko 800 žena oboli od karcinoma jajnika a umre više od 450

Podmukli ubica žena: Teško ga je otkriti, a svakog dana tri žene budu ugrožene
Bol u leđima - Copyright Profimedia

Rak jajnika nalazi se na sedmom mestu na listi svih maligniteta, a poslednje statistike pokazuju da svaka 78 žena ima ovaj problem

U Srbiji svake godine oko 800 žena oboli od karcinoma jajnika a umre više od 450. Tačnije, svakog dana tri žene obole a jedna umre.

Iako je petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi veća od 90 odsto, ali kada se otkrije u uznapredovanom stadijumu preživljavanje je manje od 30 odsto.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije dr Aleksandar  Stefanović objasnio je da se simptomi raka jajnika mogu pripisati i manje ozbiljnom stanju.

Simptomi su često oticanje stomaka, neredovna stolica, nadimanje, povraćanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku. 

- Preko 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u trećem ili četvrtom stadijumu - kaže Stefanović i dodaje da treba dizati svest o tome da žene idu na redovne ginekološke preglede.

Obično obolevaju starije žene

Doktor kaže da najčešće obolevaju  starije žene, ali se dešava i kod mlađih.

- U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta – objašnjava doktor.

Profimedia
 

Inače, faktori rizika koji mogu da utiču na razvoj ovog kancera su kako starost tako i broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, 
dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

Gorica Đokić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grilića materice „Progovori“ kaže da se tokom određenog vremena kod većine žena javi rezistencija na hemoterapijski lek zbog čega udruženje traži rešavanje problema dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma na listi lekova na teret sredstava obaveznog 
zdravstvenog osiguranja.

- Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, pomogli bismo na ovaj način, kako bi produžile život i poboljšale kvalitet života kao što se to u celom svetu čini – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike