Doktor koji je čekao žrtve masakra: "Nakon prijema pacijenata zavladao je muk, kolega traži dete, a ja ne znam da li da ga pozovem"

07.05.2023

22:33

0

Autor: M. Vu.

Dr Aleksandar Knežević, specijalista neurohirurg na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj navodi da je devojčica koja se nalazi i dalje u teškom stanju

Doktor koji je čekao žrtve masakra: "Nakon prijema pacijenata zavladao je muk, kolega traži dete, a ja ne znam da li da ga pozovem"
Copyright 24sedam/Lj.K. Katarina Mihajlović Goran Sivački AP/Armin Durgut MUP

Dr Aleksandar Knežević, specijalista neurohirurg na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i anesteziolog Vladimir Radović su otkrili kako je tekao prijem dece posle dva masakra koja su zadesila Srbiju u roku od 48 sati, kao i koji su im bili najteži momenti dok stižu ranjeni pacijenti. 

Dr Knežević, navodi da je devojčica koja se nalazi u toj klinici, a koja je teško ranjena u pucnjavi sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar", u teškom stanju i da je životno ugrožena.

- To je, nažalost, najteži pacijent trenutno, životno je ugrožena, u intenzivnoj je nezi, naši anesteziolozi stalno brinu o njoj - navodi Knežević.

Navodi da se sreda ujutru nije posebno izdvajala od drugih dana na klinici i da ništa nije ukazivalo na to da može da se desi jedna tako strašna tragedija.

- To jutro pričao sam o redovnom programu sa prethodnom specijalizantkinjom koja je bila dežurna te noći, pričali smo o tome što treba raditi sa pacijentima na odeljenju, tu je došao specijalizant koji je bio celu noć dežuran i rekao da ne ide kući, da dolazi devetoro povređenih iz osnovne škole na Vračaru. U tom momentu, mi ne znamo koja je to osnovna škola i veliki je, dug je taj period kad saznajem koja osnovna škola je u pitanju, jer i moj sin ide u jednu od tih škola ali ne u tu - navodi Knežević.

Foto: Printskrin/RTS
 

"Devojčica je zadobila prostrelnu povredu glave"

Ubrzo su im stigla tri pacijenta, među njima je devojčica sa prostrelnom povredom glave.

- Nakon tog prvog šoka krećemo dole, doktor Mrdak, neurohirurg koji radi sa mnom me je pozvao i rekao da je već stigao pacijent. Znači, njih troje je već stiglo kod nas. Mislim da su prvi pacijenti stigli u Tiršovu, a onda je posle krenula preraspodela jer mi nemamo dovoljno neurohirurških sala niti neurohirurga - navodi Knežević.

Devojčica koja se nalazila u teškom stanju, odmah je zbrinuta od strane anesteziologa.

- Doktorka Simić koja je na čelu anestezije u Tiršovoj i njene kolege odmah su u sobu reanimacije sproveli pacijentkinju, tu su odmah došli dečji hirurzi, ortopedi i mi neurohirurzi. Konstatovali smo da ima ustrelnu povredu glave - navodi Knežević.

Nakon toga povređenu devojčicu vode na radiološku dijagnostiku.

- U Tiršovoj je zavladao muk. Radiolog je uradio snimak kad smo ga pogledali, direktno smo otišli u salu. Sve zajedno ne verujem da je trajalo 20 minuta. Bili smo u sali, anesteziolog dr Irina Milojević je vodila anesteziju, njoj i njenom timu je bio teži posao jer je trebala nadoknada krvi sve vreme. Doktor Mrdak i ja smo krenuli sa operacijom sa našom specijalizantkinjom Mašom. Bilo je prisutno masovno krvarenje koje smo nekako uspeli da zaustavimo. Na pola operacije su nam se pridružila još dva i profesora i svi zajedno uradili sve što se može iz medicinskog ugla - kaže Knežević.

Ističe da im je u tom trenutku veoma značila podrška drugih profesora koji su im se pridružili.

"Roditelji treba da objasne deci da je socijalizacija bitna"

Upitan šta bi kao roditelj poručio drugim roditeljima, odgovara – što više vremena provodite sa svojom decom, pričajte sa njima.

- Kao roditelj se trudite da budete najbolji, uradite sve za svoje dete i da mu objasnite da je socijalizacija bitna. Objasnite detetu da je sem te ocene u školi, jako bitno da bude i drug - navodi Knežević.

Radović: Prilazim bolnici, mešaju se zvukovi sirena Hitne pomoći i policije

Vladimir Radović, anesteziolog Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" navodi da u trenutku tragedije kod Mladenovca i prijema pacijenata u KBC "Dragiša Mišović" nije bio na poslu, ali da je po boji glasa koleginice koja ga je pozvala primetio da je reč o nekoj katastrofi.

- Prilazim bolnici mešaju se zvukovi sirena Hitne pomoći i policije. Inicijalni prijem su dva mlada momka. Kod prvog momka nakon osnovne dijagnostike odmah se ulazi u salu jer se javila potreba za hitnim hirurškim zbrinjavanjem tog momka i u toku noći je njegovo zdravstveno stanje stabilizovano - kaže dr Radović.

Foto: Printskrin/RTS
 

Kod drugog momka su, kaže Radović, uspeli da neoperativno stabilizuju hemodinamiku i on je nakon 24 sata prebačen na Ortopediju u zemunsku bolnicu.

Očekivali su prijem još dva pacijenta iz Smedereva, ali oni nisu stigli do Beograda, preminuli su.

Navodi da je u bolnici vladala velika neizvesnost jer su dobili informaciju da čovek koji puca u okolini Mladenovca i Smedereva nije uhvaćen, da puca i dalje i ide iz sela u selo.

- U tom trenutku kada sam dobio informaciju o tome šta se događa u okolini Mladenovca prosto nisam mogao da verujem da se to zaista događa, da se tako nešto zaista događa. Bila je to jako teška noć - kaže Radović.

"Kolega traži dete, a ja ne znam da li da ga pozovem"

Navodi da je u svojoj karijeri imao mnogo teških dana i noći, da su lekari baveći se svojim poslom istrenirani na stres, ali da postoji situacija na koju čovek nikada ne može da se pripremi, kao što je masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

- U uključenju uživo, ja vidim kolegu koji se panično raspituje za svoje dete, i sad ja ne znam, da li da ga okrenem i pitam ga, ili da prosto čekate i vidite šta se događa", navodi Radović.

Na pitanje da li, i kako, može da se spreči ovako veliko nasilje odgovara: "Način da se spreči ovako veliko nasilje verovatno je borba protiv malog nasilja".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike