Nakon masovnog ubistva dece na Vračaru: Šta je "copycat" efekat i kako ga sprečiti?

04.05.2023

16:03

0

Autor: R.M.

Ovaj termin je prvi put upotrebljen početkom 20. veka, nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom

Nakon masovnog ubistva dece na Vračaru: Šta je "copycat" efekat i kako ga sprečiti?
OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright 24sedam/Lj.K.

Predsednik Srbije izjavio je juče da se moramo izboriti protiv jednog psihološkog fenomena koji se zove kopiket (copycat), odnosno da se ne dozvoli kopiranje monstruoznog zločina, kao što je bilo pokušaja da se napravi novi Brejvik.

Već nakon monstruoznih ubistava u OŠ Vladislav Ribnikar slična pretnja desila se i u jednoj vojvođanskoj školi.

- Danas smo imali slučaj da je jedan učenik u Vojvodini odmah zapretio istim. Odmah smo reagovali, zatvorili školu, odveli dete da se sa njim razgovara. Naravno, bila je potpuno besmislena pretnja - rekao je Vučić u obraćanju povodom tragedije. 

Međutim, danas su nastavili da se nižu incidenti po školama pa je tako učenik sedmog razreda OŠ „Jefimija“ u Obrenovcu jutros mahao plastičnim pištoljem a osnovna škola „Miloje Vasić“ u Kaluđerici je pozvala policiju nakon što je učenik imitirao scene jučerašnjeg masakra.

Pojavila se i informacija da je u OŠ „Desanka Maksimović“ učenik (9) pravio spisak imena onih koje želi da ubije, slično kao što je to radio i K.K. koji je izvršio ubistva u vračarskoj školi.

Sledeći incident se desio u Gimnaziji „Ruđer Bošković“ kada je devojčica (15) nožem povredila dečaka (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči.

24sedam/Katarina MIhajlović
Odavanje počasti ubijenim đacima škole na Vračaru

Inače, "copycat" zločin je krivično delo koje je inspirisano zločinom koji se već desio a često se dešava usled medijskog prikazivanja nekog dela.

Zapravo, radi se o emitaciji zločina koji se dogodio ili više njih, a ovaj termin je prvi put upotrebljen početkom 20. veka, nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom. 

Kada je broj "kopiranih" zločina porastao počelo se verovati da je uticaj na to imala medijska pompa koja je pratila čitavu priču.

Loren Kolman je napisala knjigu "The Copycat Effect" gde je iznela stav da stalno izveštavanje o zločinima, a izostavljanje događaja sa pozitivnom porukom, omogućava izvršiocima da budu slavni.

Upravo taj kratki momenat slave ili čak filmska ekranizacija zločina ili knjiga, inspirišu druge ljude da čine iste ili slične zločine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike