Dobrovoljno služenje vojnog roka: Do sada prijavljeno preko 300 kandidata, a evo koja je procedura

25.04.2023

13:39

0

Autor: M.M.

Nakon podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama

Dobrovoljno služenje vojnog roka:  Do sada prijavljeno preko 300 kandidata, a evo koja je procedura
Vojska Srbije - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Pukovnik Saša Petrović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane danas je rekao za RTS da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka dobro i da broj kandidata svake godine raste.

Petrović je istakao da broj za prijavu kandidata nije ograničen i da taj broj trenutno prelazi 300.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uputili su javni poziv svim državljanima Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina i oba pola, koji žele da obuku uniformu Vojske Srbije da se prijave za dobrovoljno služenje šestomesečnog vojnog roka s oružjem.

Poziv za prijavu je otvoren tokom cele godine, a do kraja maja traje prijavljivanje kandidata za junski uputni rok.

24sedam/Ivan Mitić
 

Prema njegovim rečima, kandidati se mogu prijaviti neposredno u nadežnim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima, prema mestu prebivališta, takođe preko portala e-Uprave i na šalterima pošta na celoj teritoriji Srbije.

Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu mogu se prijaviti preko nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva Srbije u inostranstvu.

Lekarski pregledi kandidata

Nakon podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama.

Petrović objašnjava pregled podrazumeva antropometrijska merenja, psihološka i laboratorijska ispitivanja, oftalmološke preglede, otorinolaringološke preglede i druge specijalističke preglede prema indikacijama, a za kandidate ženskog pola je obavezan ginekološki predgled.

Fizička spremnost kandidata

Pukovnik Petrović je rekao da uputu za dobrovoljno služenje vojnog roka ne prethodi nikakva fizička provera, jer se fizička spremnost stiče i održava tokom samog služenja vojnog roka.

Nakon podnošenja prijave i završetka lekarskog pregleda, kandidati se regrutuju, kaže Petrović i dodaje da regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i zatim na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština, i na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost.

Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove.

Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine: 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

24sedam/Ivan Mitić
 

Individualna specijalistička obuka

Prilikom uputa kandidati se šalju u jedan od centara za osnovnu obuku VS – u Leskovac, Sombor ili Valjevo, period obučavanja traje šest nedelja i nakon toga kandidati se upućuju na individualnu specijalističku obuku radi sticanja neophodnih stručnih specijalističkih znanja i veština za konkretnu vojnoevidencionu specijalnost.

Nakon završene tromesečne inidividualne obuke, kandidati se upućuju komandnoj jedinici ustanove VS na celoj teritoriji Srbije zbog kolektivne obuke i aktivnog uključenja u život i rad jedinice sve do završetka obuke.

Petrović kaže da se obuka sastoji od vojnostručne i fizičke obuke. U sklopu vojnostručne obuke obučavaju se u rukovanju ličnim naoružanjem, u izvođenju osnovnih taktičnih radnji i postupaka u borbi i savladavaju osnovne sadržaje iz strojevog pravila i pravile službe VS. U okvoru fizičkog vežbanja bave se sportom.

Cilj obučavanja je, kako ističe, stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika koji poseduje neophodna znanja i veštine za uspešno funkcionisanje u borbi kao pojedinca i sastavu posade ili tima.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Benefiti dobrovoljnog služenja vojnog roka

Pukovnik Petrović je rekao da je glavni benefit mogućnost prijema u profesionalnu vojnu službu odmah nakon dobrovoljno odsluženog vojnog roka uz mogućnost daljeg napredovanja, usavršavanja i karijernog vođenja.

Vojnici tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka imaju mesečna primanja do 46.000 dinara, zavisno od čina. Stiču znanja, veštine i sposobnosti koje imaju upotrebnu vrednost i u civilnom životu.

- Tokom služenja vojnog roka i među starešinama i među svojim drugarima stiču prijatelje za ceo život - zaključio je pukovnik Petrović.

Vojska Srbije je,podsetimo, povodom svog Dana okupila više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovali su u prikazu sposobnosti vojske na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Najnovije naoružanje i tehnika koju proizvodi srpska namenska industrija poput "Lazara", "Miloša" ili "Lazanskog" prikazani su na ovom događaju, a predstavljene su i elitne vojne jedinice Vojske Srbije.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike