SMS prevara kruži Srbijom: Profesor Kočović upozorava građane, a tiče se posebno i društvenih mreža!

17.04.2023

18:03

0

Posebno upozorenje da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja

SMS prevara kruži Srbijom: Profesor Kočović upozorava građane, a tiče se posebno i društvenih mreža!
Sms prevare sve češće - Copyright Pixabay/Foundry

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, izjavio je da Srbijom ovih dana kruži SMS prevara, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu imejl adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama. 

Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveravamo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate, posle koje računi mogu da nam budu znatno uvećani. 

Ima li zaštite od ovakvih poruka?

Profesor Petar Kočović, stručnjak za telekomunikacije za RTS, objašnjava kako možemo da zaustavimo takvu vrstu naplate. "Kod mnogih poruka piše – ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite", objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Govoreći o prevarama preko SMS-a, Kočović kaže da možemo da primetimo uvećane račune u delu "ostale usluge". 

Profimedia
Korišćenje SMS poruka na telefonu

"Ponudiće vam ring-tonove, igrice... Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda imate problem. Poskidajte sve privatne podatke na internetu", priča Kočović.

Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gde se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra.

Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike