Spušta se starosna granica za upravljanje vozilom: Rešenje za nedostatak 4.000 profesionalnih vozača

17.04.2023

13:20

0

Zbog nedostatka profesionalnih vozača, moramo da ih dovodimo iz dalekih zemalja, a dolazi i do zapošljavanja starijih lica preko 65 godina i penzionera

Spušta se starosna granica za upravljanje vozilom: Rešenje za nedostatak 4.000 profesionalnih vozača
gsp autobus na gas 12 - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

Generalni direktor "Srbijatransporta" Goran Aleksić izjavio je danas da smatra da će se novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja starosna granica za one koji mogu da upravljaju vozilom spustiti, da će se preduzeti sistemske mere za podsticanje mladih ljudi da izaberu zanimanje profesionalnih vozača i da će ih biti mnogo više, jer oni postoje zbog potrebe korisnika usluga, što je jako važno za Srbiju.

Aleksić u izjavi Tanjugu napominje da u Srbiji ne postoji gornja starosna granica u smislu godina, već da postoji ograničenje zdravstvenog stanja vozača, tako da svi vozači koji su zdravstveno sposobni, mogu da upravljaju vozilom.

Dodaje da je donja starosna granica, koja je u Srbiji daleko viša nego u celoj EU, dovela do deficita vozača.

"Jako je veliki problem profesionalnih vozača, posebno u autobuskom saobraćaju, sigurno je u javnom prevozu putnika registrovano nešto preko 10 hiljada autobusa, negde oko 16 hiljada vozača bi trebalo da bude. Sada ih nedostaje preko četiri hiljade i to je jako veliki problem za kvalitet radne snage, dolazi do veliki fluktuacije zaposlenih, dolazi do uvoza radne snage iz dalekih zemalja, dolazi do zapošljavanja starijih lica, preko 65 godina i penzionera," istakao je on.

Aleksić objašnjava da su lekarski pregledi profesionalnih vozača uređeni Zakonom o bezbednosti saobraćaja i pravilnikom koji je donet od strane medicinskih nadležnih institucija, svaki profesionalni vozač ide najmanje na tri godine, a vozači koji rade prevoz dece moraju da imaju lekarsko uverenje koje nije starije od godinu dana.

Profimedia
Ilustracija

"Karakteristično je da neprofesionalni vozači, odnosno vozači putničkih vozila idu na lekarske preglede samo kada dobijaju vozačku dozvolu. Kada se radi lekarski pregled koji je zbog neke bolesti, ukoliko ta bolest onemogućava vozača da dalje obavlja svoju profesiju, nadležni izabrani lekar je dužan da obavesti MUP da je vozač onesposobljen da to može da radi i on se onda isključuje iz saobraćaja i ide u proces lečenja" rekao je direktor.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike