Ministarstvo obavestilo carinu da ne odobrava uvoz snusa! Ove nikotinske vrećice koriste i tinejdžeri, a vrlo su opasne

17.04.2023

14:23

0

Autor: J. S. J.

Ovaj duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali, kako smo saznali, može se pazariti i na pumpama, trafikama...

Ministarstvo obavestilo carinu da ne odobrava uvoz snusa! Ove nikotinske vrećice koriste i tinejdžeri, a vrlo su opasne
Copyright Profimedia

Već neko vreme među mladima se konzumira  "snus", duvan upakovan u vrećice  koje se stavljaju između usne i desni.

Kako je 24sedam ranije pisao ovaj proizvod nije legalan, ali nažalost može lako da se nabavi. Sada je Ministarstvo zdravlja na zahtev, obavestilo carinu da uvoz tih proizvoda ne treba odobravati, kao i da pravno nisu regulisani u Srbiji.

-Stav Ministarstva je da ne treba dozvoliti uvoz i prometovanje ovih proizvoda na našem tržištu“, priča Raša Milanov iz granične sanitarne inspekcije za RTS.

Ovaj duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali, kako smo saznali, može se pazariti i na pumpama, trafikama... Ono što je zabrinjavajuće jeste to da su kupci snusa sve češće tinejdžeri, iako duvanski proizvodi ne bi smeli da se prodaju mlađima od 18 godina.

Jedna kesica kao 20 cigareta odjednom

24sedam
 

 

Kažu da jedna kesica deluje kao da je osoba popušila 20 cigareta, a ima i onih roditelja i dece koji su nam posvedočili da od toga mladima zaista pozli.

I jedna tinejdžerka nam je rekla da njen vršnjak umalo što nije umro nakon konzumiranja snusa, kao i da je povraćao krv.

Da ovo nije samo slučajnost, potvrdilo nam je i nekoliko roditelja i profesora.

Dr sc. Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana nam je objasnila da ovi proizvodi mogu kod mlađe populacije da izazovu tegobe poput štucanja, glavobolje, mučnine, povraćanja, gušenja, vrtoglavice i nesvestice, ali i zavisnost i teške bolesti. 

- Povraćanje krvi je moguće ako se snus ili nikotinske vrećice progutaju, ali prvo što se dešava kod upotrebe snusa i vejpa je zavisnost. Generalno, zavisnost je vrlo teško kontrolisati, a naročito je deca i tinejdžeri teško kontrolišu. Oni te proizvode konzumiraju sve više i više i sve češće i češće. Često se prelazi i na druge duvanske proizvode. Svi proizvodi za kojima danas olako posežu deca i tinejdžeri sadrže nikotin, koji cilja mozak i utiče na njegove funkcije, a, mozak je upravo u tom razdoblju u snažnom razvoju. Kod dece i tinejdžera se ispoljavaju nekontrolisani impulsi, smanjena sposobnost učenja, smanjeno zapažanje i memorisanje, kao i opasnost od mentalnih oboljenja. Pored mentalnih problema, vejp dovodi i do problema respiratornih organa, poput kašlja, infekcija i zapaljenskih procesa na plućima - istakla je.

Nedavno je najavljena i izmena zakona o zaštiti potrošača, koja  se, kako se navodi na sajtu Ministarstva  unutrašnje i spoljne trgovine, odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike