Nova SMS prevara hara prestonicom: Čekajući paket Beograđanin upao u mrežu hakera, ostao bez skoro 3.000 evra!

14.12.2022

09:35

0

Čekajući pošiljku koja preko "Pošte Srbije" treba da mu stigne iz Amerike, Beograđanin je dobio SMS sa linkom preko kojeg mora da plati carinu

Nova SMS prevara hara prestonicom: Čekajući paket Beograđanin upao u mrežu hakera, ostao bez skoro 3.000 evra!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Internet prevare sve su češće, a neretko se dešava da korisnici budu namamljeni da daju svoje podatke, koji posle budu zloupotrebljeni, pa ostanu bez novca na računu. Poslednji u nizu takvih slučajeva dogodio se kada je jednom Beograđaninu ukradeno 340.000 dinara, prenosi RTS. 

Čekajući pošiljku koja preko "Pošte Srbije" treba da mu stigne iz Amerike, Beograđanin je dobio SMS sa linkom preko kojeg mora da plati carinu. Ušao je na link, platio kreditnom karticom, a nakon nekoliko sati saznao da mu je sa računa nestalo 340.000 dinara. Da se ovo dešava, potvrdili su nam u "Pošti Srbije".

Profimedia
 

- "Pošta" je definitivno jedan od brendova u koje naši građani imaju poverenja i vezuju je za donošenje razglednica, pisama, paketa, i onda hakeri koriste to poverenje u tradicinonalne vrednosti koje postoji kod građana - navela je Milica Spasić, direktorka Funkcije nformacionih tehnologija u "Pošti Srbije".

Zahtev da se carina plati u evrima – prvi znak za sumnju

Prevaranti traže da se carina plati u evrima, i to je prvi znak da treba posumnjati, jer se carina, kada je sve legalno, plaća u dinarima.

- Jedan drug mi je skoro ispričao da umalo da nasedne na prevaru kad mu je stiglo obaveštenje da plati carinu. Kaže da je mislio da je to stvarno, jer je čekao pošiljku iz inostranstva, ali mu je bilo čudno što mora da plati u evrima. Zato je pogledao taj link i shvatio da je reč o prevari. U slučaju da je neko uplatio nekoliko evra, treba odmah da blokira karticu kako bi sprečio da mu novčana sredstva budu skinuta s računa - rekao je IT stručnjak Luka Milanković.

U prevarama 2020. godine ukradeno više od 56 milijardi dolara

Pixabay/Elchinator
 

Prema podacima stranih medija, 2020. godine u internet prevarama u svetu ukradeno je više od 56 milijardi dolara. Na sajtovima koje kreiraju prevaranti, često se koriste i ćirilica i latinica i ima mnogo stranih termina, i to su najčešći signali da nešto nije u redu.

- Kada ljudi kliknu na link gde treba da ostave podatke o svojoj platnoj kartici, taj link nije link pošte ili neke institucije već najčešće fišing link. Često u tom delu gde piše naziv sajta budu neki nasumični karakteri i slova i nešto nama nepoznato, a nekad bude i nešto što može da liči na naziv sajta kompanije - rekao je Milanović.

Za internet plaćanje ne koristiti kreditne kartice

Pixabay
 

U Narodnoj banci kažu da rizik zloupotrebe kartice za iznos veći od 3.000 dinara preuzima banka, ali da to ne važi ako građani sami daju podatke na lažnom sajtu. 

Upućeni u ove prevare savetuju da, ako se već nešto plaća preko interneta, to ne treba raditi kreditnom karticom, već jednokratnim karticama na kojima ima onoliko novca koliko je za transakciju neophodno. Ali, ako vas ipak prevare...

- Građani mogu da se obrate našem kontakt centru ili da pošalju mejl i mi onda sve to prijavljujemo nacionalnom centru, koji dalje preduzima aktivnosti - istakla je Spasićeva.

Svaku sumnjivu poruku prijaviti

Hakeri mnogim građanima šalju linkove kako bi ih prevarili, i dovoljno je da im svega nekoliko njih poveruje. Kasnije hakeri između sebe na sajtovima koje samo oni znaju objašnjavaju uspešne načine prevare.

Svaku sumnjivu poruku treba prijaviti, kažu u "Pošti". Ipak, praksa je pokazala da je novac uglavnom izgubljen i da je veoma teško pronaći počinioca. Ovakve krađe su krivično delo za koje je predviđena i kazna zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike