Ovako je o bombardovanju '99. govorio čuveni niški hirurg dr Lazić: Dovozili su teško ranjene, sa otkinutim rukama, trebalo nam je 15 sala

26.03.2023

07:10

0

Autor: M. Vu.

Pošto je bio hirurg dobrovoljac tokom rata u Bosni i Hercegovini, Miodrag Lazić je uvek bio na prvoj liniji fronta

Ovako je o bombardovanju '99. govorio čuveni niški hirurg dr Lazić: Dovozili su teško ranjene, sa otkinutim rukama, trebalo nam je 15 sala
Dr Midrag Lazić Laza - Copyright Miodrag Lazić/Foto: Wikipedia

Ratni hirurg dobrovoljac dr Miodrag Lazić Laza se nije rado sećao NATO bombardovanja. Čoveku kome rat nije bio stran, koji je izlečio i spasao na stotine vojnika jednom prilikom je otkrio kakav pakao je preživeo 7. maja 1999. godine. 

“Milosrdni anđeo” nije štedio Nišlije, naročito tog maja kada je “odlučio” da Niš zavije u crno. Ipak taj 7. maj se razlikovao od drugih dana jer je bilans bio - 16 mrtvih, 18 ranjenih.

- Sećam se tog strašnog dana kada je u jednom naletu u Klinički centar stiglo toliko povređenih da je trebalo u istom momentu 15 operacionih sala, a to nismo imali. Morali smo da radimo bez razmišljanja, dežurali smo 24 sata dnevno i smenjivali se, ali kada je bilo alarmantno, dolazili smo svi – svedočio je dr Lazić. - Dovozili su ranjenike, sa otkinutim rukama, teško povređene, zbrinjavali smo ih kako smo znali i umeli, na hodniku, u sobi, u sali, gde god - ispričao je 20 godina posle bombardovanja.

 

Za doktora Lazu, rat nije nešto čega se plašio. Pošto je bio dobrovoljac tokom rata u Bosni i Hercegovini, Miodrag Lazić je uvek bio na prvoj liniji fronta. Bez izuzetka...

- Za mene je to bio rat u nastavcima, jer sam od 1992. do 1996. vodio srpsku bolnicu u Sarajevu i znao sam šta nas čeka. Tako da kada sam čuo prve priče o bombardovanju, krenuo sam sa pripremama iako nisam mogao da verujem da će se to zaista desiti. Sećam se kada sam rekao da na spratove donesemo burad sa vodom, gledali su me u čudu, jer nisu znali kako to izgleda, nažalost, ja jesam, i tako smo krenuli od običnih stvari – priča dr Lazić.

AP Photo
 

Podsetimo, doktor Miodrag Lazić bio je specijalista hirurgije iz Niša, koji je za vreme rata u Republici Srpskoj Krajini i NATO bombardovanja obavio preko 3.500 operacija, zbog čega mu je od strane patrijarha Pavla uručen orden Sveti Sava.

- Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora I sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih, znajući da sa svim svojim bolestima I godinama imam veliki rizik, ali čast I ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim - naveo je Lazić u svom oproštajnom pismu.

Srce dr Lazića je prestalo da kuca 14. aprila 2020. godine kada je preminuo od posledica koronavirusa.
 

Ko je bio dr Midorag Lazić

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini (juni 1991 - juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 — feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo „Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995).

Njegov otac bio je oficir JNA, i tokom službe dobija prekomandu za Niš.

U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zapošljava na Hirurškoj klinici Kliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike