Medicinska škola u Nišu promenila naziv u "Dr Miodrag Lazić": Heroj koji je dao život u vreme korone

30.08.2021

10:34

0

Autor: A.S.

Savet roditelja jednoglasno je prihvatio inicijativu

Medicinska škola u Nišu promenila naziv u "Dr Miodrag Lazić": Heroj koji je dao život u vreme korone
Miodrag Lazić/Foto: Wikipedia

Niška Medicinska škola i zvanično je promenila ime, pa će umesto dosadašnjeg naziva “Dr Milenko Hadžić“, nositi ime doktora Miodraga Lazića.

Naime, Kolektiv Medicinske škole je na sednici Nastavničkog veća, jednoglasno je prihvatio inicijativu direktora škole Miroslava Savića da škola ponese ime ovog velikog čoveka, piše Srpska istorija, a prenosi Gradskiportal018.rs.

Pročitajte još:

Savet roditelja, takođe jednoglasno, i Učenički parlament svojim odlukama podržali su inicijativu.

Od Eparhije niške dobijen je blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike niškog Arsenija. Važno je takođe da Školska uprava Niš podržava predlog promene naziva škole.

Doktor Miodrag Lazić preminuo je u jeku borbe sa koronavirusom. Reč je čoveku koji je nosio titulu primarijusa, hirurga, ratnog hirurga, direktora Urgentnog centra u Nišu.

Najvažniji period u karijeri imao je upravo u Vojnoj bolnici u Kliničkom centru Niš. U Medicinskoj školi je predavao predmet hirurgija od 1988. godine, sve do odlaska na ratište, kao hirurg dobrovoljac.

Doktor Miodrag Lazić je heroj našeg vremena, našeg podneblja i naše nacije – istakao je direktor Medicinske škole Miroslav Savić.

Za herojske podvige i zasluge odlikovan je Ordenom Svetog Save, odlikovao ga je Njegova svetost patrijarh Pavle, zatim ga je predsednik Republike Srpske odlikovao Ordenom krsta milosrđa, a posthumno Eparhija niška odlikuje ga Ordenom svetog Romana. Dobitnik je i drugih priznanja i nagrada.

Direktor škole, Miroslav Savić zahvaljuje se na podršci kolektivu škole, gradskom rukovodstvu i eparhiji niškoj i naročito njegovom preosveštenstvu vladiki niškom Arseniju na Blagoslovu.

Istorijat škole

Pročitajte još:

Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu jedna je od najstarijih srednjih stručnih škola u oblasti zdravstva i socijalne zaštite građana Republike Srbije. Osnovana je davne 1946. godine i najveća je medicinska škola u jugoistočnoj Srbiji. Tokom bogate istorije i višedecenijske tradicije rada, škola je uspešno obrazovala i vaspitavala generacije medicinskih radnika, njih oko 15000. Većina je nastavila svoje školovanje, najčešće studirajući na Medicinskom fakultetu u Nišu, potvrđujući svoj humani poziv u različitim oblastima i danas, kao i u prethodnim decenijama. Niška medicinska škola je baza za studente i profesorski kadar Medicinskog fakulteta u Nišu, za Klinički centar Niš i sve zdravstvene ustanove na velikom delu srpske države i svuda gde Srbi žive. Time se permanentno razvijala obrazovna vertikala koja Gradu Nišu, kao regionalnom centru, značajno i časno daje pečat, piše Telegraf.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi