Novinarka 24sedam na "bojnom polju" sa vojničkim psom (VIDEO)

05.04.2023

09:15

0

Autor: J.N.

Da sa njima zaista nema šale, uverila se i novinarka portala 24sedam koja je odlučila da na bojnom polju proveri "koliko su oni zaista ozbiljni"

Novinarka 24sedam na "bojnom polju" sa vojničkim psom (VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nedavna poseta Centru za obuku pasa u kasarni "Knjaz Mihailo" pokazala nam je kakvom vojničkom spremnošću i hrabrošću mogu da se pohvale ovi heroji na četiri noge. A da sa njima zaista nema šale, uverila se i novinarka portala 24sedam koja je odlučila da na bojnom polju proveri "koliko su oni zaista ozbiljni".

Dobijam specijalnu jaknu od markiranta, nešto nalik predimenzionisanoj jakni, sa posebnim punjenjem koje omogućava bezbedan kontakt na poligonu sa psom.

Našoj ekipi nije jasno zašto se kuca trese kao da joj je hladno.

- Ne trese se zbog hladnoće, nego zbog adrenalina. Bukvalno jedva čeka komandu da skoči na metu i savlada je - otkriva nam vojnik.

Divno, mislim u sebi, to je baš sve što želim da čujem dok oblačim odelo koje je okidač psu da skoči... i možda me rastrgne.

Sa jedne strane stoji vodič sa psom, sa druge strane glavni dreser, objašnjavajući da pas ne može da uradi ništa mimo komande i nema razloga za strah. Klimam glavom, verujem jer sam videla koji minut ranije nivo poslušnosti pasa. Ipak, u sebi sam već prizvala sve svece.

I dolazi momenat istine. Jakna je na meni, ja na bojnom polju, komanda je izdata, i dok sam trepnula, čini mi se, pas je skočio i svojim zubima čvrsto držao begunca (mene, u pokaznoj vežbi).

Reži, laje, kidiše, pred njegovom snagom bila sam nemoćna, a da se zadržim na nogama pomogle su mi još dve osobe - pas je praktično snažniji od tri čoveka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na komandu, pušta "ulov" i seda u stav "mirno".

Kada sam posle pokazne vežbe skinula odelo i odložila ga na bezbednu udaljenost, prišla sam ovom lepotanu -  da se izmirimo kako dolikuje i da mu "objasnim" da nisam "loš momak".

Druženje smo završili češkanjem i rastali se.

Dresura počinje od drugog meseca 

Dresura pasa počinje već od drugog meseca. Čim se odvoji od majke, objasnio nam je zastavnik Veličković, pas dobija vodiča i on postaje njegov "vođa čopora". 

Treniraju se hranom, korišćenjem loptica ili pohvalom. Za uspešno obavljen zadatak najčešće dobija poslasticu kao nagradu.

Obuke traju od 13 dana do šest meseci, u zavisnosti od toga koja je vrsta psa. Tri meseca kod zaštitnih pasa, do šest meseci kod onih koji služe za složenija dejstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike