Ovako "grme" moćni psi Vojske Srbije! 24sedam na poligonu za obuku: Videli smo scene od kojih zastaje dah (FOTO/VIDEO)

27.03.2023

08:20

0

Šarplaninci, nemački ovčari, belgijski ovčari (malinoe) i labradori prolaze obuku od najmlađih dana do spremnosti da postanu ravnopravni članovi različitih jedinica

Ovako "grme" moćni psi Vojske Srbije! 24sedam na poligonu za obuku: Videli smo scene od kojih zastaje dah (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred"...psi Centra za obuku pasa Vojske Srbije smeju sve i idu napred bez zadrške.

U napad, ali i odbranu, da tragaju za nestalima u ruševinama, pronalaze drogu, eksploziv, da pruže bezbednost državnom vrhu, čuvaju predsednika države sa "Kobrama"...

A, da su neustrašivi i spremni za akciju uverila se i ekipa portala 24sedam.rs, kada ih je posetila u kasarni "Knjaz Mihailo".

I upravo tu počinje priča o ovim odanim herojima na četiri noge.

Šarplaninci, nemački ovčari, belgijski ovčari (malinoe) i labradori prolaze obuku od najmlađih dana do spremnosti da postanu ravnopravni članovi različitih jedinica za specijalne akcije.

Centar za obuku pasa je jedinica VS koja ima dugogodišnju tradiciju od uzgoja, reprodukcije, dresure pa kasnije i penzionisanja i udomljavanja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U okviru kasarne postoji i veterinarska ambulanta opremljena najsavremenijim aparatima neophodnim za opšte i specijalističko zbrinjavanje (rendgen, ultrazvuk, biohemijski analizator) - objasnio nam je kapetan I klase Aleksandar Ilić, komandir čete za reprodukciju i uzgoj.

Poligon i spremni vojnici

Na poligonu nas dočekuju tri nemačka ovčara, sjajne dlake, ponosnog držanja. U stavu "mirno" sa svojim vodičima, ne zna se ko je spremniji za akciju.

Na "bojno polje" izlazi obučeni markirant u specijalnoj opremi - prisustvujemo demonstraciji vežbe hvatanja odbeglog lica. Na izdatu naredbu pas kreće na metu, hvata snažno zubima i "kida ga"- begunac je nemoćan pred tom snagom i silom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pas reži, laje, kidiše, čvrsto zubima drži i“begunca“ tako da on ne može da mrdne. A, onda, nova komanda vodiča i pas se poput poslušne mace povlači.

Kako izgleda jedan radni dan-trening u kasarni

Jutro počinje smotrom, a potom vodiči odlaze do boksova. Svaki vodič ima svog psa za kog je zadužen I oni zajedno izlaze na teren za trening. Disciplinske vežbe, kondicioni trening u savladavanju prepreka, a zatim ide tematska, stručna obuka koja zavisi od specijalnosti psa.

Tu su omiljeni predmet-igračka koju vodič uvek ima sa sobom, a igra je jednako važan deo obuke.

- Dresura počinje već od drugog meseca, kad štene prestane sa sisanjem. Kad se odvoji od majke pas dobija vodiča i on postaje njegov „vođa čopora“ - za 24sedam priča glavni dreser zastavnik Dejan Veličković, kojii nam je objasnio postupak dresiranja.

Psi se treniraju hranom, korišćenjem loptica ili pohvalom. Za uspešno obavljen zadatak najčešće dobija poslasticu kao nagradu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Najpre se počinje sa socijalizacijom psa - navikava se na veći broj ljudi, različite predmete, nastavlja se savladavanjem osnovnih prepreka malih visina. Nakon 4 meseca obuka postaje složenija, pas se prilagođava na različite prostore i podloge (trava, beton, manje svetlosti, malo više zvukova iz neposredne blizine...). To traje do prve godine kada se prelazi na sadržajniju obuku i razvrstavanje po specijalnostima - objasnio nam je on.

Kolika "vojnička spremnost" vlada uverili smo se već na narednom poligonu, gde su nam pokazali "savlađivanje prepreka" gde su visoke barijere ove atlete preskakali kao od šale.

Naravno, iza takve istreniranosti stoji naporan rad, ona nije preko noći došla.

Obuka od 13 dana do 6 meseci, posle službe sledi penzija

U Centru postoje različiti programi obuke i za pse, ali i za njihove vodiče i one traju od 13 dana do 6 meseci, u zavisnosti od toga koja je vrsta psa. Tri meseca kod zaštitnih pasa, do šest meseci kod onih koji služe za složenija dejstva.

Radni vek obučenog psa zavisi od zdravlja i kondicije, ali uglavnom varira između 8 i 10 godina. U Centru je trenutno "veteran" star 12 godina i to je najstariji pas trenutno.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kada završe svoju karijeru, psi u kasarni čekaju nove vlasnike. Udomljavaju se ili prodaju po simboličnim cenama od nekoliko stotina dinara.

Porodice iz Beograda, Kraljeva, Novog Sada...cele Srbije dolaze u Niš i kažu nam da sveki put vlada veliko interesovanje za ove "veterane".

U kasarni se još pamti slučaj kada je njihova penzionisana labradorka otišla u dom kod jedne devojčice sa autizmom - ta sreća na licu devojčice i ljubav koju je pas odmah pokazao pri prvom susretu, kažu, rečima se ne opisuje.

Bogata istorija i Spomen soba puna uspomena

Centar za obuku pasa formiran je 21. oktobra 1957. godine.

Ipak, sa obukom se počelo mnogo ranije, 1932.  što pokazuje i jedna od fotografija iz vojnog arhiva koju vidimo - defile starojugoslovenske vojske sa šarplanincima iz grada Niša.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Centar je prolazio koz različite transformacije, a od 3. septembra 2020. godine se vratio na nekadašnju organizacijsku strukturu - nivo bataljona - rekao nam je potpukovnik Zdenko Cvijetić, komandant Centra.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Spomen sobi čuva se i uspomena na šarplaninca Dika, koji je u Maršalatu bio zadužen za bezbednost Josipa Broza Tita.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Koliko je nekadašnji predsednik imao poverenja u Centar i cenio ga, govori i činjenica da je rado ostavljao svoje pse, dalmatince, na dresuru i čuvanje i često posećivao Niš zbog njih.

Zbog pasa je 1967. godine išao i do Novog Sada, kako bi uručio pehar Diku i Aidi, najlepšem odgajivačkom paru šarplaninaca, koji je osvojio prestižno priznanje na izložbi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike