Burna istorija Varadinskog mosta! Poslednji put je srušen na današnji dan 1999. godine tokom zločinačke agreije NATO pakta (FOTO)

01.04.2023

07:17

0

Autor: Ekipa 24sedam

Na otvaranju je dobio ime „Varadinska duga”, ali kasnije je ime promenjeno u Varadinski most

Burna istorija Varadinskog mosta! Poslednji put je srušen na današnji dan 1999. godine  tokom zločinačke agreije NATO pakta (FOTO)
Copyright Printscreen/Youtube/RechkeSRB

U NATO bombardovanju 1999. godine, Novi Sad je ostao bez sva tri mosta! 

Na današnji dan, pre 24 godine, srušen je Varadinski most. 

Tom prilikom  je stradao dvadesetdevetogodišnji Oleg Nasov, kojin je biciklom išao na dežurstvo u Rafineriji. 

On se našao na mostu kada je u 5 sati i 5 minuta na njega bačena granata.

Odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novog mosta. Krajem 1999. uklonjeni su ostaci starog mosta i početkom 2000. godine radnici niškog MIN-a su danonoćno radili da bi Novom Sadu obezbedili novi stalni most. Otvoren je septembra 2000. godine.

 

Burna istorija mosta!

Pixabay
 

 

Varadinski most prethodno je bio poznat kao Most kraljevića Tomislava i Most maršala Tita) prostire između Novog Sada i Petrovaradina.

Most kraljevića Tomislava

Građen je od 1921. do 1928. godine na lokaciji koja je pre Prvog svetskog rata bila predviđena za gradnju stalnog mosta. Zajedno sa mostom, probijen je bulevar kojim se Novi Sad proširio do Dunava i povezao sa Petrovaradinom.

Wikipedia
 

 

Prvi put je srušen 1941. godine, kada ga je jugoslovenska vojska minirala, kasnije su ga Nemci obnovili, zatim 1944. godine srušili pri povlačenju.

Wikipedia
 

 

Most maršala Tita (Varadinski most)

Spomenik posvećen Olegu Nasovu (1970—1999), koji je poginuo prilikom prelaska mosta kada je isti bombardovala avijacija NATO 1. aprila 1999. godine tokom agresije.

Ovaj most je prvi most koji je obnovljen posle Drugog svetskog rata. Obnovljen je 1945. godine, a do izgradnje Žeželjevog mosta preko njega su išle železničke šine. Bio je jednostavne rešetkaste konstrukcije. 1999. godine je bilo predviđeno njegovo podizanje na propisanu visinu, međutim, 1. aprila 1999. NATO avijacija ga je sa nekoliko projektila srušila.

Printscreen/Youtube/RechkeSRB
 

 

Odmah po završetku NATO agresije, pristupilo se izgradnji novog mosta. Krajem 1999. uklonjeni su ostaci starog mosta i početkom 2000. godine radnici niškog MIN-a su danonoćno radili da bi Novom Sadu obezbedili novi stalni most. Otvoren je septembra 2000. godine, neposredno pred izbore. Na otvaranju je dobio ime „Varadinska duga”, ali kasnije je ime promenjeno u Varadinski most.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike