Nazvali su je mirovna misija, a na grad prosuli kasetne bombe i osiromašeni uranijum: Čačani obeležili godišnjicu početka NATO agresije

24.03.2023

18:13

0

U Čačku je tokom 78 dana bombardovanja stradalo sedam civila i 12 pripadnika Vojske i policije na teritoriji KiM

Nazvali su je mirovna misija, a na grad prosuli kasetne bombe i osiromašeni uranijum: Čačani obeležili godišnjicu početka NATO agresije
Polaganje venaca - Copyright Foto:Rina

U Malom parku u Čačku kod spomenika krajputaša danas je parastostom i polaganjem venaca uz prisustvo gradskih vlasti, građana i porodica nastradalih obeležena godišnjica od početka NATO bombardovanja SFRJ.

U Čačku je tokom 78 dana bombardovanja stradalo sedam civila i 12 pripadnika Vojske i policije na teritoriji KiM.

Foto:Rina
 

- Vrlo je važno reći da je Srbija pretrpela izuzetno velike ljudske žrtve i izuzetno velike civilne žrtve, naročito dece. Pozivam vas da se setimo zvukova sirena, zvukova aviona NATO-a, Tomahavka, straha i neisgurnosti građana, eksplozija, ruševina, korišćenja kasetne municije i municije sa osiromašenim uranijumom koji je zabranjen međunarodnim sporazumima, i svih otrova kojima su nas posipali. Setimo se i ruševina u kompaniji Sloboda, u Remontu, Ceru, Mehanizaciji, ali i na drugim objektima koji su bombardovani na teritoriji grada Čačka od strane NATO Alijanse. Našem gradu je pre 24 godine pričinjena velika šteta uništavanjem i oštećenjem privrednih i drugih objekata. Grad Čačak i nakon 24 godine oseća vrlo velike posledice sprečavanja humanitarne katastrofe u Srbiji odnosno NATO alijanse kako je nazvaše „Milosrdni anđeo - kazao je Nikola Davidović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida i i porodica poginulih boraca grada Čačka.

Foto:Rina
 

Dan sećanja na žrtve NATO agresije je prilika da se evociraju uspomene na junačke podvige mape vojske i policije i viteški otpor našeg naroda.

- Sloboda, čast, dostojanstvo, mir, čojstvo i junaštvo su za srpski narod najveće svetinje. Naša obaveza je da zajedno negujemo tradiciju, poštujemo sve one koji su se borili za našu, sačuvajmo sećanje na one koji su dali živote za naše bolje sutra i našu državu - dodao je on.

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović rekao je da treba da se kao narod borimo za istinu koja nam je više puta oduzimana i veoma često iskrivljena, što se i dan danas dešava.

Foto:Rina
 

- Danas je jedan od najtužnijih i najbolnijih dana u novijoj srpskoj istoriji, dan koga se svi sa velikom tugom sećamo i dan koji moramo da sačuvamo od zaborava posebno ako znamo da su naš narod i naša država označeni kao krivci za sve loše što se dešavalo devedesetih godina. O tom zločinima i nepravdama koje je naš narod preživeo treba pričati, ali već duže vreme ne postoji međunardono pravo, već pravo jačega što smo i mi osetili na svojoj koži. Na današnji dan treba da razmišljamo o poukama koje treba da izvučemo iz prošlosti i da u narednom periodu vodi mudriju, promišljeniju i pametniju politiku posebno kada znamo sa kakvim se izazovima i pritiscima suočavamo po pitanju Kosova i Metohije, ali i rata u Ukrajini - rekao je Marko Parezanović, načelnik Moravičkog okruga.

Foto:Rina
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike