Đoković nije zaboravio bombe, ali ni Grka koji je 1999. stao uz Srbiju! Dve reči su bile dovoljne da kažu sve! (FOTO)

25.03.2023

12:16

0

Autor: G. F.

Novak još jednom podsetio na ljudski potez Marinosa Ricudisa

Đoković nije zaboravio bombe, ali ni Grka koji je 1999. stao uz Srbiju! Dve reči su bile dovoljne da kažu sve! (FOTO)
Novak Đoković - Copyright AP Photo/Kamran Jebreili

Prošle su 24 godine otkako je tadašnja Jugoslavija zasuta bombama. Gotovo četvrt veka otkako su se ljudi krili po podrumima i skloništima, a neki budući šampioni doživeli nešto što nijedno ljudsko biće ne bi smelo da doživi.

Među njima i najbolji teniser na svetu svih vremena Novak Đoković, tada dečak koji je u isušenom bazenu udarao lopticu reketom i maštao o titulama koje će doći.

 Od 24. marta do 10. juna 1999. godine NATO je sproveo sumanutu misiju bombardovanja jedne države i svih onih koji su živeli u njoj. Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar NATO naredio je bombardovanje i odmah su mu se tu našli razni moćnici da ga podrže u ovoj užasnoj misiji.

Ali, bilo je i onih koji su pokazali ljudskost usprotivili se moćnom NATO sistemu i odbili naređenja. Grk Marinos Ricudis, kapetan broda tamošnje ratne mornarice, odbio je naređenje svojih vrhovni vlasti i nije hteo da napadne Srbiju!

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je tada Ricudis i vratio svoj brod u luku umesto da uplovi u Jadran.

printscreen/Instagram/NovakĐoković
Marinos RIcudis

Mnogi grčki mornari stali su uz njega, a vojni sud ga je osudio na dve i po godine zatvora. Njegov potez u Srbiji nije zaboravljen niti će ikad biti.

Podsetio je na to i Novak Đoković, koji je uz fotografiju ove ljudine, napisao samo dve reči koje su rekle sve što treba da se kaže:

- Hvala ti!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike