Nikola otkrio detalje drame sa Prokletija: "Leteo sam više od stotinak metara, pred vrh sam se okliznuo i pao" (VIDEO)

27.03.2023

14:22 >> 15:50

0

Nikola kaže da je kada se zaustavio tik ispred najveće litice imao utisak da mu je "sve slomljeno", a imao je i strašan bol u predelu stomaka

Nikola otkrio detalje drame sa Prokletija: "Leteo sam više od stotinak metara, pred vrh sam se okliznuo i pao" (VIDEO)
Copyright Printscreen/Facebook/Policia e Shtetit

Alpinista i član Gorske službe spasavanja Nikola Kolarić, koji je juče povređen prilikom planinarenja na Prokletijama i prevezen u bolnicu u Tirani, kaže da je prošao bez težih povreda i izrazio zahvalnost albanskim spasiocima i lekarima na profesionalnom pristupu i brzoj intervenciji.

Kolarić je za Kosovo online istakao da će za dan, dva biti pušten iz bolnice i da će ponovo biti u Srbiji sa svojom suprugom i sinom.

Priseća se da je sa četiri prijatelja toga dana krenuo put vrha Prokletija kako bi se odatle spustili skijama. Kaže da su sva četvorica iskusni skijaši, da su uoči nesreće prespavali u Jezerskoj dolini, a ujutru krenuli ka vrhu.

- Ja sam tada uradio jednu nesmotrenu stvar. Svi su išli normalnom rutom, a ja sam hteo da se popnem letnjom rutom koja je malo nepristupačnija, a nisam imao ni opremu za te uslove. Oslonio sam se na iskustvo. Ta loša procena je mogla mnogo da me košta. Pred sam vrh sam se okliznuo i pao, a nosio sam ranac i skije na leđima. Leteo sam možda i više od stotinak metara - kazao je Kolarić.

Smatra da je mu je život sačuvao, kako kaže, sam Bog i jastuk iz ranca protiv lavine koji se aktivirao.

Nikola kaže da je kada se zaustavio tik ispred najveće litice imao utisak da mu je "sve slomljeno", a imao je i strašan bol u predelu stomaka.

 

 

- Pri padu čuo sam da je nešto kvrcnulo i mislio sam da je kičma, ali pošto sam pomerao ruke i noge zaključio sam da su u pitanju rebra. Od šoka i kako je telo povuklo svu krv ka centrali, počeo sam da imam prve znake hipotermije. Počeo sam da se tresem i pokušavao da dobijem kolege koji su izlazili na vrh - kaže Kolarić.

Priseća da je pozvao hitnu pomoć i službu za spasavanje, koja je uspela da ga locira, prebaci na sigurno i pruži prvu pomoć.

- Transportovali su me prvo u dolinu, a onda su me prevezli u Tiranu. Ovo je velika bolnica, izuzetno profesionalno osoblje. Urađene su mi sve analize. Nekom višom silom prošao sam bez ozbiljnijih povreda, ali teško mi je da se krećem i rebra su mi nagnječena - rekao je planinar, dodajući da su mu lekari posavetovali da ostane na posmatranju još dva dana za svaki slučaj.

Poručio je mladim planinarima da budu oprezni i da uvek posluaju savet iskusnijih kolega.

- Nema mesta samouverenosti na planini - kazao je on.

Kolarić je iskoristio priliku da pohvali ažurnost albanske Gorske službe za spasavanje, savremenu opremu i helikopter, kao i veštog pilota, spasioce i medicinsko osoblje iz bolnice.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike