Uživajte u lepim danima bez insekata

14.07.2022

07:00

0

Iako ih je svake godine sve više i više, najdosadniji su komarci, smrdibube i krpelji

Uživajte u lepim danima bez insekata
Ilustracija - Copyright Pexels

Nakon zimskih meseci, znaci toplijeg vremena uz prve zrake sunca nam dođu kao spas. Neizdrž za prirodom je toliki da već u martu uveliko šetamo po tek iznikloj travi i fotkamo još uspavano drveće. I onda kada sve krene u punom naletu i kada pomislimo da je naš ceo svet, eto njih. Bubice, muvice i ostale napasti koje nam narušavaju letnju idilu.

Iako ih je svake godine sve više i više, najdosadniji su komarci, smrdibube i krpelji. Malo, ali odabrano i naporno društvo. Rešenje za sve vrste insekata koji mogu da naprave problem spada pod tretmane iz oblasti dezinsekcija, koje obavljaju stručno osposobljene profesionalne kompanije.

Komarci

Komarci znaju biti veoma naporni, neprijatni i bolni ukoliko se baš nakače na vas. Pravi su majstori da vam zagorčaju lepe dane i učine boravak u prirodi, a u ekstremnim uslovima i u kući, nepodnošljivim. Pored svih priručnih sredstava od krema, losiona, narukvica, preko dugih rukava, do mrežica na prozorima, aparata sa posebnim tabletama, najbolje i najmerodavnije rešenje jeste planska dezinsekcija. Drugim rečima, to znači da je neophodno sprovesti odgovarajuće mere, koje će sprečiti pojavu komaraca ili ukoliko do te pojave ipak dođe, mere koje će ih suzbiti.

Planska dezinskecija komaraca podrazumeva tretiranje kritičnog područja više puta u toku godine u periodu od početka proleća do početka jeseni. Najbolja opcija je uništavanje larvi, kako do pojave odraslih jedinki uopšte ne bi ni došlo. Ako se one ipak pojave, neophodno je sprovesti zaprašivanje sa zemlje ili iz vazduha. Ono što je bitno naglasiti jeste da se u tom procesu koriste ekološka sredstva, koja su potpuno bezbedna za ljude, ali i za druge biljke i životinje.

Komarci ne samo da su dosadni, nego mogu biti i veoma opasni kao prenosioci mnogih zaraznih bolesti, te borba mora biti brza i efikasna.

Smrdibube

Za njih se obično kaže da su napasti modernog doba. Kako im samo ime i kaže, ispuštaju neprijatan miris, bučne su kada lete, hrane se biljnim sokovima, uništavaju cveće, sadnice. Pojavljuju se sa prvim toplim danima i naglo, u vidu najezde. Ako im se ne suprostavite na vreme, možete biti u problemu. Iako nisu opasne po čoveka u velikoj meri narušavaju mir i komfor na terasama, baštama i dvorištima. Stoga sprovođenje mera deratizacije je najbolji način da im se suprotstavite i kvalitetno i brzo rešite problem.

Krpelji

Posebno veliki problem tokom lepih dana i boravka u prirodi čine krpelji. Pojavljuju se u područjima gde je visoka trava, u voćnjacima, na livadama, dvorištima i veoma su podmukli. Zakače se za vas, a da vi to ni ne naslućujete. A, situacija nije ni najmanje naivna, pogoto ako su zaraženi. Takvi krpelji mogu biti veoma opasni za vas kao prenosioci raznih bolesti, ali i za vašeg kućnog ljubimca. Stoga, svaki puta kada se vratite iz prirode, dobro se pregledajte, posebno meka mesta (ispod pazuha, na pregibima, u kosi, iza uha). Ukoliko nađete neželjenog gosta, pažljivo ga izvadite sterilnom pincetom, u obrnutom smeru od kazaljke na satu, ili ono što vam preporučujemo, otiđite do prve ambulante kako bi vam stručna lica ukazala adekvatnu pomoć. Bitno je da izvadite celog krpelja i da pratite u nekom narednom periodu da li imate neke tegobe. Isti islučaj je i sa kućnim ljubimcima, jer krpelji za njih mogu biti smrtno opasni.

Najbolji način da uživate u prirodi jeste da se namažete odgovarajućim sredstvima, a ukoliko je to vaš prostor najbolji način jeste postupak dezinsekcije. Sam postupak obuhvata primenu hemijskih preparata, koji su ekološki i neškodljivi za vas i živi svet oko vas, a za krpelje su presudni.

Zaključak

Priroda i okolnosti možda nisu kao nekada, ali ako je tačno da nam priroda vraća ono što smo joj dali, vreme je da se opametimo, čuvamo je i borimo se na pravi način, ekološkim sredstvima i na vreme. Zdravlje je ipak najbitnije, a tretmani dezinsekcije na zelenim površinama u vašem vlasništvu neuporedivo su efikasniji i isplativiji nego svakodnevno mazanje kremama i prevencija od insekata koju sprovodite na vašem telu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike