Pre tri godine u ovo vreme bili smo zaključani! Dr Tiodorović kaže - lokdaun bio neopravdan, sve druge mere bile neophodne

15.03.2023

12:20

0

Autor: J. S. J.

Pre tačno tri godine, 15. marta 2020. godine uvedeno je vanredno stanje u Srbiji kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom

Pre tri godine u ovo vreme bili smo zaključani! Dr Tiodorović kaže - lokdaun bio neopravdan, sve druge mere bile neophodne
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sećate li se redova ispred supermarketa, ispred apoteka, svi u kolonama sa maskama na licu. Noću se izlazilo u tačno određenim periodima, i tu su privilegiju imali samo vlasnici pasa kako bi ih prošetali, a i stariji sugrađani su imali svoje vreme da udahnu svež vazduh i prošetaju.

Pre tačno tri godine, 15. marta 2020. godine uvedeno je vanredno stanje u Srbiji kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom, a poslanici Skupštine Srbije ukinuli su ga 6. maja posle više od 50 dana.

Uvedene su posebne mere među kojima je bilo zatvaranje škola, ograničavanje kretanja starijim osobama, preporučena je samoizolacija, i ograničeno radno vreme restorana, kafića... Period pandemije obeležila je i zabrana okupljanja, obavezno nošenje zaštitnih maski, kovid propusnica, policijski čas, dokazi o vakcinaciji, kazne za kršenje pravila...

Dr Tiodorović sa distance o merama

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović danas je povodom tri godine od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

Na pitanje da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

ATA Images/Antonio Ahel
 

 

-Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije", rekao je Tiodorović, koji je bio član Kriznog štaba od početka pandemije.

Korona postala i sociološki i politički problem

Dodao je da je od početka pandemije svima bilo jasno da ima neke karakteristike prethodnih, ali da je u mnogo većem obimu postala ne samo zdravstveni, već i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem.

 Tiodorović je podsetio da je virus korona pokazao izuzetnu mutagenost što je dovodilo do iznenadnih promena i pogoršanja epidemiološke situacije, dodajući da se sa pronalaskom vakcina, njihovim usavršavanjem i proizvodnjom boljih lekova ovladalo celokupnom situacijom, a sve noviji mutanti i podsojevi postali manje smrtonosniji.

-To ne važi i za aktuelnu situaciju kad su u pitanju stare osobe sa teškim hroničnim bolestima te je za njih ovo još uvek opasan pa i smrtonosan virus- upozorio je Tiodorović.

O preporukama SZO

Na pitanje šta misli o protokolima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji opstaju, uprkos sve većem broju zemalja koji ukidaju zabrane, Tiodorović je objasnio da se oni u različitim zemljama prilagođavaju u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije. Podsetio je da su u našoj zemlji na snazi one mere koje su i u razvijenim zdravstvenim sistemima dominantne - maske u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a koje se preporučuju hroničnim bolesnicima.

Tiodorović je ocenio da će pandemija virusa korona sve više slabiti i dobiti endemski oblik sličan gripu, tako da će ga biti više u periodima kasne jeseni i zime, pored vakcinacije biti i predviđene mere za najosetljivije osobe poput starih i hroničnih bolesnika.

Za tri godine pandemije Srbija je prešla put od prvog zvaničnog zaražavanja korona virusom do ukupno 2.496.295 slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike