Flurona se vratila u Srbiju: Dva virusa napadaju odjednom, a najveći problem što se jedan teško otkriva...

07.03.2023

19:10

0

Autor: R.M.

Dо sаdа је pоtvrđеnо šеst slučајеvа istоvrеmеnе infеkciје gripom i kovidom, a najviše slučajeva u Beogradu

Flurona se vratila u Srbiju: Dva virusa napadaju odjednom, a najveći problem što se jedan teško otkriva...
kovid virus laboratorija - Copyright Pixabay

Čak šest pacijenata u Srbiji zaraženo je istovremeno virusom kovida i sezonskim gripom, iako je ovakva pojava veoma retka.

Nezvanični naziv ove pojave je flurona a zvanične informacije objavio je Institut "Batut".

- Dо sаdа је pоtvrđеnо šеst slučајеvа istоvrеmеnе infеkciје influеnzа virusоm, tip А (H1 P/2009) i infеkciје SARS-CoV-2, pеt nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа i јеdаn slučај nа tеritоriјi Zlatiborskog оkrugа - saopštio je institut.

Međutim, prvi slučaj flurone u Srbiji registrovan je u Kikindi još u januaru prošle godine. Tada je ova informacija bila neko vreme aktuelna, ali ubrzo je prestala priča oko virusa.

Dva virusa retka pojava

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 24sedam da nije uobičajno da dva virusa borave u istom domaćinu, naročito ako napadaju iste receptore na nivou ćelije.

- Ali ova dva virusa imaju za cilj različite receptore, tako da je očigledno da se dešavaju takvi slučajevi - izjavio je Radovanović.

Printscreen/Youtube/K1 Televizija
Zoran Radovanović

S druge strane, on dodaje da ova dva virusa imaju slične simptome pa se veoma lako može desiti da neko ima oba a da se to uopšte i ne registruje.

- Sigurno da ima više od tih šestoro zaraženih, ali doktori obično kada se otkrije jedan virus daju lekove pa onda i taj drugi bude pokriven - objasnio je Radovanović.

Simptomi veoma slični

Što se tiče simptoma, može se reći da su oni opšte poznati - povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, malaksalost...

Radovanović objašnjava da obično jedan virus preuzima dominaciju u organizmu, a u slučaju da se pojave oba može se desiti da neki simptomi budu izraženiji ili da lečenje duže traje.

Inače, virusolog Milanko Šekler ranije je izjavio za 24sedam da se osoba obično zarazi u istom danu ili baš kratkom razdoblju sa oba virusa.

- Inače, ko preleži grip nije zaštićeniji od koronavirusa. I obratno. Jedino dok imate jedan virus, zaštićeniji ste od drugog - objasnio je Šekler.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike