Srbija dobija prvi Muzej ćirilice: Biće organizovane različite radionice i postavke, sve u cilju očuvanja pisma

11.03.2023

14:38

0

Matica srpska je podržala ideju, a sada je i zvanično potpisan Sporazum o saradnji

Srbija dobija prvi Muzej ćirilice: Biće organizovane različite radionice i postavke, sve u cilju očuvanja pisma
Muzej ćirilice Bajina bašta (1) - Copyright RINA

Bajina Bašta postaje svojevrsna prestonica ćirilice u Srbiji, otvaranjem prvog Muzeja ćirilice u zgradi stare škole koja je odavo bez đaka. Matica srpska je podržala ideju, a sada je i zvanično potpisan Sporazum o saradnji.

Iz Matice će uputiti sugestije o aktivnostima i sadržajima koji će biti zastupljeni u toj ustanovi, rekla je za RINU predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.

Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu u oktobru prošle godine predstavljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija. 

Čuvena prepisivačka škola

Račanske prepisivačka škola imala je presudnu ulogu u očuvanju naše pismenosti. Zahvaljujući monasima, sačuvana su brojna u njihovim prepisima. Oni su tokom turske vladavine u svojim kelijama prepisivali crkvene knjige i tako ostavili veliko bogatstvo generacijama.

- Matica srpska u opštinama širom Srbije pronalazi segmente koji su značajni za nacionalnu kulturu, a to je upravo negovanje ćirilice u Bajinoj Bašti. Osim kroz aktivnosti usmerenih ka očuvanju ćirilice, ova saradnja trebalo bi da se realizuje i u vidu obezbeđivanja književnih dela za lokalne biblioteke - rekao je generalni sekretar Matice srpske, Milan Micić.

RINA
 

Za Muzej je izabrana zgrada stare škole koja se nalazi na putu ka čuvenom manastiru Rača najviše zbog pogodnosti za pretvaranje u muzejske namene.

Planirano je tu bude stalna postavka o istorijatu ćirilice i značaju Račanske prepisivačke škole, organizovaće se radionice i programi za posetioce, rekao je ranije Siniša Spasojević, osnivač i oranizator "Ćirlične baštine".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike