Isprobali smo ONKO aplikaciju koja nudi ključne odgovore na pitanja obolelima od karcinoma (VIDEO)

07.03.2023

15:07

0

Autor: J.N.

Aplikacija obuhvata korake od prve sumnje na maligno oboljenje, analiza, odlaska na konzilijum, odluke o lečenju, psihološke podrške, saveta za okruženje

Isprobali smo ONKO aplikaciju koja nudi ključne odgovore na pitanja obolelima od karcinoma (VIDEO)
Copyright 24sedam/Jelena Nikolić

Suočavanje sa dijagnozom karcinoma nije laka ni obolelima ni njihovim porodicama i prijateljima, ali da u toj borbi ne budu sami pobrinuli su se stručnjaci sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i osmislili aplikaciju ONKO namenjenu svima koji žele da se detaljnije informišu o bolesti i prevenciji.

Aplikacija je besplatna i dostupna korisnicima android i IOS sistema, a obuhvata korake od prve sumnje na maligno oboljenje, analiza, odlaska na konzilijum, odluke o lečenju, psihološke podrške, saveta za okruženje...

Ova korisna alatka obuhvata sva ona pitanja koja najčešće zanimaju obolele i njihove porodice.

- Projekat smo pokrenuli kako bismo kroz različite brošure obradili teme odnosno odgovorili na pitanja koja muče naše pacijente kada se suoče sa dijagnozom, ali i sve one koji preventivno žele da saznaju nešto o karcinomu. Mi na Institutu imamo savetovalište koje odlično radi više od 20 godina, ali smo želeli da pružimo pomoć i podršku i pacijentima u celoj Srbiji - za 24sedam je rekla dr Ana Jovićević, epidemiolog na Institutu za onkologiju i radiologiju.

Gde i kako možete obaviti preglede i način zakazivanja, pravilna ishrana tokom terapija, kako se pripremiti za hemoterapiju, kako je što lakše podneti, bez mučnina; ukoliko konzilijum donese odluku o bolničkom lečenju, aplikacija nudi detaljan "vodič" kroz papirologiju i celu proceduru lečenja...

Ukratko, aplikacija nudi sva pitanja o samoj bolesti, toku lečenja i izlečenja, i to na jednom mestu.

Aplikacija dobila dve vredne nagrade

Aplikacija ONKO osvojila je dve vredne nagrade - priznanje u okviru izbora Top50  – najbolje online stvari u 2022.godini, a u kategoriji Mobilne aplikacije kao nagradu "Dolina kraljeva, vladara i jorgovana" za doprinos i razvoj novih tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta  usluga koje se pružaju  onkološkim  pacijentima.

Na Institutu su nam rekli da je to samo dodatna potvrda da su na pravom putu te da će nastaviti istim putem.

Rezultat je akcije Podrška sprovođenju nacionalnog programa onkološke zdravstvene zaštite "Srbija protiv raka" u 2015. godini, a od ove godine nalaze se i nove teme - istine i zablude o pravilnoj ishrani, rak dojke i trudnoća, gama i iks nož, rekonstruktivne operacije dojke, tumori kod dece...

Kako je za naš portal dr Ana otkrila, u planu je još aktivnija promocija aplikacije ali i edukacije stanovništva - podele promotivnog materijala, izrade novih brošura, komunikacija putem društvenih mreža, emitovanja spotova, izrada aplikacije na engleskom jeziku, saradnja sa regionom...

24sedam/Jelena Nikolić
 

Pitanja koja su se našla u aplikaciji pripremljena su na osnovu iskustva koja lekari i ostali zdravstveni radnici imaju sa pacijentima i pitanjima koja ih najviše interesuju, a izabrana su u saradnji sa Radnom grupom za podršku pacijentima IORS i udruženjima pacijenata.

Psihološka podrška najvažnija u procesu lečenja

Od svih pacijenata koji prođu kroz čekaonicu Instituta za onkologiju i radiologiju više hiljada njih primi vesti o "najtežoj dijagnozi".

Koliko je bitno odmah početi proces lečenja, toliko je i psihološka podrška važna, kako pacijentima tako i njihovim porodicama.

Porodica i prijatelji koji pružaju podršku obolelima važan su, ako ne i najvažniji član tima, tvrde stručnjaci. Prolazak sa obolelima kroz različite faze (šoka, neprihvatanja, anksioznosti, depresije, besa, tuge...), način na koji bi trebalo razgovarati, motivisati da se ne predaje nego uhvati u koštac sa bolešću - sve to nudi aplikacija, sa posebnim akcentom da je psihološka podrška važna kako pacijentima tako i njihovim porodicama.

Karcinom u Srbiji godišnje "odnese" jedan manji grad

Prema statistici, od karcinoma u Srbiji godišnje umre 20.000 ljudi, a u istom vremenskom periodu ova bolest bude dijagnostifikovana kod 36.000 njih.

Kod žena, najčešći su maligni tumori dojke, debelog creva, grlića materice i pluća, dok muškarci češće obolevaju od malignih tumora pluća, debelog creva i prostate. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike