Otkud još nerođenom detetu tumor na mozgu? Postoje četiri moguća uzroka, ali jedan je izrazito opasan i teško ga je izbeći

12.05.2022

06:30

0

Tumori kod nerođene dece veoma retko se otkrivaju

Otkud još nerođenom detetu tumor na mozgu? Postoje četiri moguća uzroka, ali jedan je izrazito opasan i teško ga je izbeći
Ilustracija - Copyright Pixabay

Slučaj hrvatske trudnice Mirele Čavajde, kod čijeg nerođenog deteta je otkriveno da ima maligni tumor na mozgu, privukao je pažnju čitavog regiona.

Iako su lekari predvideli da dete nema šanse da preživi, nesrećnoj ženi hrvatski doktori nisu želeli da obave abortus zbog nedorečenosti u hrvatskom zakonodavstvu. Ona je, u međuvremenu, iz KBC Zagreb dobila novi nalaz, koji je još lošiji nego onaj kada je saznala da dete ima tumor.

Na nalazu se vidi kako tumor na mozgu fetusa naglo raste i pritiska važne delove mozga, a hrvatski mediji spekulišu da se radi o agresivnom tumoru teratomu, koji može biti opasan i za fetus i za trudnicu.

Takav tumor veoma brzo napreduje i vrlo često dete umire od njega. I dok nesrećna žena čeka dozvolu da prekine trudnoću u Hrvatskoj, postavlja se pitanje odakle nerođenom detetu tumor na mozgu.

Pedijatar Saša Milićević kaže za 24sedam da su ovakvi slučajevi jako retki, ali da su i ranije zabeleženi.

- Dešava se da se rodi dete sa tumorom, ali čak i kada je benigni, ako se nalazi na nekom nezgodnom mestu, može da napravi ozbiljan problem. Ne zna se tačno kako nastaju ti tumori, ali neke ćelije umesto da se razvijaju u pravcu moždanog tkiva, krenu u nekom drugom pravcu. Nažalost, to su ćelije koje se uglavnom brzo šire - rekao je Milićević.

Pedijatar kaže da to koliko se teško otkriva tumor kada je beba još uvek u majčinom stomaku zavisi od njegove veličine.

- Nekada može da se otkrije, a nekada ne može. Ako je veći tumor, onda se primeti. Ali nekada se desi da tek u poslednjem mesecu trudnoće poraste. Verovatno je tumor u ovom slučaju bio mali, a onda, kada je beba počela da se razvija, i on je počeo da raste - smatra Milićević.

Milićević objašnjava da su ovakve situacije retke, ali da postoje lekarski protokoli kako se postupa u takvim slučajevima.

- Mora da se oformi komisija i uradi komisijska procena o tome kolike su šanse da to dete preživi ako se rodi. To je sve jako delikantno, i uvek se postavlja pitanje, ako se beba rodi, da li može da se operiše. Ako neourohirurzi kažu da to ne može da se operiše, onda se razmišlja u jednom pravcu, a ako može, onda u drugom - kaže Milićević.

Dodaje da se tumori mnogo češće otkrivaju kada se dete rodi nego kada je u majčinom stomaku. A najčešći tumor koji bude otkriven kod beba je tumor na bubrezima.

Pixabay
Ilustracija

- Veliki uspeh je da se kancer dijagnostikuje kod deteta koje još nije rođeno, jer se to maltene ne vidi i jako je mala promena. Svako tkivo može da bude zahvaćeno, ali vrlo često se radi o tumorima bubrega. Nekada se desi na kostima, a postoje i tumori koštane srži - rekao je on.

Nije potvrđeno koji su uzroci tumora kod nerođene dece, ali Milićević smatra da postoji nekoliko uzroka.

- Nažalost, postoje razni uzroci, kao što su zračenje, virusi, lekovi, a nekada i genetika može da dovede do toga da se u unutrašnjosti maminog stomaka razviju maligne ćelije - objasnio je pedijatar.  

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike