Ne okrećite glavu, maloletnički i prisilni brakovi su zločin! 21. vek je, ova pojava u Srbiji još postoji, a detalji su jezivi

04.03.2023

14:10

0

Dete ima pravo da bude dete, da ima bezbrižno detinjstvo, da bude zaštićeno u slučaju nasilja bilo kakve vrste

Ne okrećite glavu, maloletnički i prisilni brakovi su zločin! 21. vek je, ova pojava u Srbiji još postoji, a detalji su jezivi
Copyright Profimedia/Pixabay

Slučaj oca koji je poznaniku (47) prodao ćerku (13) potresao je Srbiju, a samo je jedan u nizu slučajeva tzv. maloletničkih brakova, gde se maloletne devojčice "daju" nekad i dupo starijim muškarcima i prisilno teraju u brak.

Poražavajući podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu iz 2021. pokazuju da je u našoj zemlji pre dve godine sklopljeno 47 maloletničkih brakova, nadležne institucije su registrovale 191 dete kao žrtvu dečijeg braka i to čak 180 devojčica, uzrasta 16-17 godina ili još mlađe.

Još alarmantniji podatak da su ovo samo slučajevi kad je država bila uključena. Praksa pokazuje da su brojke duplo, pa i trostruko veće, jer je daleko češća pojava da se za ovakve priče ne sazna.

"To je kod njih normalno", "njihova kultura življenja je takva"...i slični komentari često se mogu čuti ili pročitati uz vest kad se radi o deci romske nacionalnosti ili za porodice koje žive na rubu egzistencije i predstavljaju opšteprihvaćeni stav.

Ne, to nije normalno, to je zločin!

Dete ima pravo da bude dete, ima bezbrižno detinjstvo i proživi ga u školi, sa drugovima, sa porodicom, prijateljima. Dete ima pravo da bude zaštićeno u slučaju nasilja bilo kakve vrste.

Profimedia
 

"Dečiji brakovi" ne smeju postati sinonim za tradiciju bilo kog kraja Srbije, jer takvi brakovi (ili vanbračne zajednice) ne smeju da postoje.

Ne, to nije deo tradicije, to je zločin!

"Nije moje da se mešam"

Kako za 24sedam.rs priča sagovornica, iz jednog prigradskog naselja nadomak Beograda, zna za slučaj gde se devojka (17) godina preselila kod momka gotovo duplo starijeg od nje, s  kojim je bila u vezi i pored protivljenja roditelja.

- Oni su pokušavali da ih razdvoje, nisu uspevali. Vrate je kući, ona pobegne i dođe. Pretili policijom, ona kaže da će pobeći "na kraj sveta" i nikad je neće naći - priča nam sagovornica.

Na pitanje zašto nisu Centru za socijalni rad ili nekoj drugoj instituciji to prijavili kaže da "nije njeno da se meša".

Profimedia
 

S druge strane, pomenut nam je slučaj iz jednog sela u Mačvi, gde se mlada devojka od nepunih 17 udala (zakon jeste dozvolio, ali njena emotivna zrelost ostala je upitna), uz obrazloženje "smiriće se u braku". 

Istina je da Porodični zakon Srbije dozvoljava sklapanje braka starijima od 16 godine uz potrebne saglasnosti (te konkretno ova dva gorepomenuta slučaja ne prepoznaje kao krivično delo), rani brakovi podrazumevaju prestanak školovanja najčešće, prekid detinjstva odnosno adolescentskog doba i, po mišljenju stručnjaka, loše utiče na mentalno zdravlje.

Otac prodao ćerku zbog ugovorenog braka

Otac koji je nedavno prodao svoju ćerku (13) za 3.000 evra poznaniku B.S. (47) iz okoline Bojnika, uhapšen je i zajedno sa "kupcem" odgovaraće za krivično delo trgovina ljudima za šta im preti od pet do 12 godina zatvora.

On je svoju ćerku pre izvesnog vremena primorao da se uda za njegovog starijeg poznanika. Srećom, priča se pročula i stigla do nadležnih koji su brzom akcijom spasili devojčicu i predali je Centru za socijalni rad, a njih dvojicu uhapsili.

AP/Darko Vojinovic
 

"Kupac" se prilikom hapšenja pravdao da je pošteno platio mladu i da je sasvim normalno da se devojčice mlade udaju. Slično se ponašao i otac kad su ga privodili policajci.

Nekoliko dana pre ovog slučaja otac i sin iz okoline Plandišta uhapšeni su zbog sumnje da su silovali 18-godišnju devojku D. M. u njihovoj kući.

Marijan J. (42) i njegov sin Nedeljko (22) su pre jezivog iživljavanja "kupili" nesrećnu devojku od njenog oca, da bi se navodno udala za Nedeljka, ali čim su je doveli kući, otac i sin su je zverski silovali, i to više puta!

Šta nam je činiti?

Od pravosudnog preko obrazovnog sistema, saradnje sa različitim NVO i edukacije kako mladih tako i njihovih porodica, ali i javnosti...

Sociolozi tvrde da su za rane brakove u nekim sredinama, ne nužno romskim kako neki tvrde,  uzrok siromaštvo, što dalje povlači odluku porodice da je dalje školovanje dece "bespotrebni trošak". A, onda kreće lančana reakcija - neškolovane devojčice ne mogu da se zaposle, javlja se ekonomska zavisnost zbog čega često "nemaju drugog izbora". 

Profimedia
 

- Osnaživanje devojčica kroz pružanje informacija, specijalni obrazovni programi mogu biti jako korisni. Blagovremena i ciljana podrška detetu, školi i lokalnoj zajednici bi trebalo da bude deo takve intervencije - navodi se u jednoj od analiza UNICEF-a, i dodaje da je neophodna i ekonomska podrška ugroženih porodica, uz edukaciju da "rani brak nije spas od siromaštva".

Na prošlogodišnjoj konferenciji "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović ukazaoje na značaj saradnje institucija.

- Neophodna je saradnja i jače uključivanje privatnog i civilnog sektora u zaštitu dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja. U tom smislu, naša organizacija je pripremila smernice za sve organizacije koje rade direktno ili inidrektno sa decom kako da budu sigurno i bezbedno mesto - rekao je tada on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike