Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Širom zemlje organizovane su preventivne aktivnosti

22.02.2023

14:45

0

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Širom zemlje organizovane su preventivne aktivnosti
Vršnjčako nasilje / Ilustracija - Copyright Profimedia

Danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, pod nazivom "Dan roze majica". Ovaj dan obeležava se poslednje nedelje februara u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

- U obrazovno-vaspitnim ustanovama širom Srbije, organizovane su preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata. Važno je da svakoga dana ukazujemo na značaj prevencije i borbe protiv nasilja -  izjavio je resorni ministar Branko Ružić.

24sedam/Goran Sivački
 

On je podsetio i da je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja donela niz mera koje podrazumevaju promenu podzakonskih i zakonskih akata, kako bi se dodatno unapredio sistem za prevenciju i reagovanje na nasilje.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Zavodom za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja, povodom nedelje borbe protiv vršnjačkog nasilja, na Nacionalnom obrazovnom portalu pozvalo je danas zaposlene u školama da učestvuju u realizaciji akreditovane onlajn obuke. Cilj obuke je da unapredi kapacitete ustanova obrazovanja i vaspitanja za primenu procedura u oblasti zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i da ponudi resurse za preventivni rad, dodaje se u saopštenju.

Nasilje u školama širom Srbije postalo je svakodnevni problem, a samo krajem prethodne godine desio se veliki broj slučajeva kako vršnjačkog, tako i nasilja prema nastavnicima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike