Naš veliki "lazar" postao još jači: Na 3M verziju ugrađen ruski top, pogledajte kako je moćna (VIDEO)

22.02.2023

07:00

0

Ugrađeni ruski top može da probije oklop od 50 milimetara na kilometar daljine

Naš veliki "lazar" postao još jači: Na 3M verziju ugrađen ruski top, pogledajte kako je moćna (VIDEO)
lazar 3M - Copyright Printscreen Youtube Jugoimport SDPR

Na prvi pogled, "lazar 3M" je sličan svom prethodniku ali je vidno da su uklonjeni prozorčići sa strane, što je bila jedna od zamerki. Međutim, ono što je najzanimljivije jeste što je 3M verzija naoružana besposadnom kupolom sa ruskim topom 2A42 kalibra 30 milimetara.

Do sada je "lazar 3" obično prikazivan opremljen daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12.7 mm M15 ili je nosio jednosednu kupolu MB2-02 opremljenu topom kalibra 30 milimetara.

Međutim, ruski top 2A42 može da gađa ciljeve do četiri kilometra daljine, a mitraljez od 7,62 milimetra do kilometra i po. Razvijen je u zavodu „Tulamaš“ iz Tule a koristi municiju kalibra 30×165 milimetara dok balističke granate na kilometar daljine probijaju oko 50 milimetara homogenog čelika pod uglom od 60 stepeni.

Inače, top je najefikasniji ako udara po živoj sili neprijatelja koja ima individualnu balističku zaštitu i lako oklopljenoj borbenoj tehnici.

Inače, u specifikaciji na sajtu "Jugoimport SDPR", između ostalog, piše da su svih osam točkova montirani na nezavisnom vešanju što obezbeđuje visok stepen mobilnosti vozila kao i da vozilo ima "visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu". 

Telo je od pancirnog koji omogućuje ugradnju "spall liner"-a za zaštitu od krhotina a osnova vozila obezbeđuje dva nivoa zaštite od mina.

Broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno a maksimalno može da primi 12 kada  vozilo ima DUBS.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike