Ne može više za ubistvo deteta u saobraćaju samo tri godine zatvora! Agencija podržala oštrije mere u saobraćaju!

21.02.2023

11:03

0

Roditelji predlažu pooštravanje kaznenih odredbi u Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Krivičnom zakoniku

Ne može više za ubistvo deteta u saobraćaju samo tri godine zatvora! Agencija podržala oštrije mere u saobraćaju!
1660974902_cacak-nesreca-pezo-betonski-stub-fotorina2 - Copyright RINA

Agencija za bezbednost saobraćaja će podržati inicijativu za pooštravanje kaznenih mera za počinioce najtežih saobraćajnih prekršaja i teških dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, potvrdio je danas direktor Agencije Branko Stamatović.

Kako je navedeno u saopštenju, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja sastali su se sa roditeljima dece koja su smrtno stradala u saobraćajnim nezgodama širom Srbije, a koji su pokrenuli inicijativu za pooštravanje kazni za prekršaje i krivična dela počinjena u javnom saobraćaju.

Roditelji predlažu pooštravanje kaznenih odredbi u Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Krivičnom zakoniku kako bi se u budućnosti sprečilo stradanje druge dece i oštrijim kaznama uticalo na ponašanje vozača.

Smatraju da trenutne kazne nedovoljno odvraćaju bahate vozače od činjenja teških prekršaja u saobraćaju. Predlog su potkrepili činjenicama iz ličnog iskustva i primerima o kaznama od svega jedne do tri godine za ubistvo deteta u saobraćaju. Tražili su podršku Agencije za pokrenutu inicijativu.

Direktor Agencije Stamatović je, sa saradnicima, pažljivo saslušao sadržaj inicijative i predloge roditelja i, u ime agencije, izrazio saosećanje i divljenje na njihovoj snazi i predanosti.

"Upravo je 'Vizija 0' poginule dece u saobraćaju strateški cilj agencije. Prioritet u radu predstavlja podizanje nivoa bezbednosti dece, a osnovni cilj je da ni jedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama", rekao je Stamatović.

On je, takođe, ponudio pomoć za rešavanje konkretnih problema na putnoj infrastrukturi, u saradnji sa lokalnim samoupravama koje imaju deo odgovornosti u sistemu bezbednosti saobraćaja. Dodatno, predložio je roditeljima da se uključe u preventivno-edukativne aktivnosti za povećanje bezbednosti dece i zahvalio im na njihovoj snazi da javno govore o svom najvećem gubitku, a sa ciljem da ni jedno dete više ne strada u saobraćaju u Republici Srbiji, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike