Mapa smrti u Srbiji: Deca najviše stradaju u prisustvu roditelja, a jedan grad je posebno rizičan! (FOTO)

19.10.2022

09:55

0

Godine 2001. pedesetoro dece izgubilo je život

Mapa smrti u Srbiji: Deca najviše stradaju u prisustvu roditelja, a jedan grad je posebno rizičan! (FOTO)
profimedia-0641200039 - Copyright Profimedia

Čak 126 mališana stradalo je u saobraćajkama proteklih 10 godina, dok su kao pešaci najugroženija deca u Novom Pazaru. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, kao putnici, najviše dece je bilo ugroženo u Smederevu.

Inače, u septembru ove godine stradalo je dvoje dece, devetoro je zadobilo teške telesne povrede, a ukupno 110 ih je povređeno. A zanimljivo je da deca najčešće stradaju u prisustvu roditelja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je za RTS i da se saobraćajne nezgode ne dešavaju toliko često u zonama škola.

- Godine 2001. pedesetoro dece je izgubilo život, a od 2001. do 2010. prosek godišnjeg stradanja dece je 36, toliko je dece svake godine gubilo život - ukazao je Stamatović, i istakao da se poslednjih godina taj broj smanjuje na jedanaestoro, dvanaestoro do četrnaestoro dece koja godišnje izgube život u saobraćajnim nesrećama.

Prinstcreen Agencija za bezbednost saobraćaja
 

Agencija za bezbednost saobraćaja istraživala je u kolikom su riziku stradanja deca u Srbiji inače i koje su to crne tačke u našoj zemlji.

Prikazali su takođe i na odvojenim mapama rizik stradanja dece pešaka i rizik stradanja dece putnika. Podaci koje su objavili odnose se na rizik po policijskim upravama u Srbiji u periodu od 2019. do 2021. Rizici su prikazani u pet različitih boja, od zelene ka crnoj.

Mapa koja se odnosi na javni ponderisani rizik stradanja dece (mapa 1) kao crne tačke (sveukupni rizik kada su deca pešaci ili putnici) ističe Smederevo i Novi Pazar.

Ova dva grada u stopu prati Sremska Mitrovica. Potom, mapa koja se odnosi na javni ponderisani rizik stradanja dece pešaka (mapa 2) kao najcrnju tačku pokazuje Novi Pazar.

U crvenom indeksu, dakle drugom po najvećem riziku za bezbednost dece pešaka, obeleženi su Sombor, Valjevo, Požarevac, Užice i Kruševac. Dalje, mapa koja se odnosi na javni ponderisani rizik stradanja dece putnika (mapa 3) pokazuje da je najveći rizik stradanja u Smederevu, koji potom slede Sremska Mitrovica i Prijepolje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike