Svake godine Srbija pred dilemom: Slaviti Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih? A šta vi slavite? (ANKETA)

14.02.2023

08:00

0

Sveti Trifun u Srbiji ima tradiciju, dok je Dan zaljubljenih počeo da se obeležava pre nekoliko godina

Svake godine Srbija pred dilemom: Slaviti Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih? A šta vi slavite? (ANKETA)
Copyright Printscreen/Youtube/ПРАВОСЛАВЉЕ - Вера/Biblical history - Biblijska istorija

Sveti Trifun, ili dan vinogradara, dugo se slavi u Srbiji, uprkos tome što nije porodična slava. U vezi sa ovim svecem postoje mnoga verovanja i legende, ali i simbolika. 

Direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak-Antić Popović objasnila je da postoje dokazi da se Sveti Trifun u Srbiji slavi još od 15. veka, a karakteristično je da ovaj praznik pada pred početak buđenja proleća.

- Bilo je važno, kako se budi priroda, da joj se pomogne da budu usevi što plodniji, da bude godina rodna. Zato se na Svetog Trifuna odlazi u vinograd i izvode magijske radnje - objasnila je ona.

Na ovaj dan se u vinogradarskim krajevima orezuje vinova loza, ali se i puca preko njive da se oteraju štetočine.

Svetac je popularan i među gostioničarima, a običaj je i da trudnice odlaze u vinograd, da njihova plodnost pređe na vinovu lozu.

Sveti Trifun je živeo u 3. veku i iscelio je ćerku rimskog cara ,ali je pogubljen kada je na vlast došao progonitelj hrišćana car Decije.

Pexels
Ilustracija

Njegove kosti su iz Carigrada prenete u Kotor. 

Zanimljivo je i to da su Sveti Trifun i Sveti Valentin živeli u isto doba. Svetog Valentina proslavljaju rimokatolici, a veruje se da je poguljen jer je car Klaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao im je tajna venčanja. Nakon toga je bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. 

Ono što je zanimljivo, a na šta je podsetila Tijana Čolak-Antić Popović, jeste to da se u Srbiji za Svetog Valentina uopšte nije znalo krajem 20. veka. 

Ona je objasnila da je Dan zaljubljenih, odnosno Sveti Valentin, počeo da se obeležava zbog trgovačkih kompanija koje su želele da prodaju što više čestitki, bombonjera u obliku srca i vina.

Inače, Dan zaljubljenih obeležava se u nekim turističkim mestima po Srbiji, što ide u prilog tvrdnji direktorke Etnografskog muzeja da je praznik u neku ruku komercijalizovan.

A koji praznik vi slavite?

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike