Ministarka Vujović: Zamena kotla doprinela boljem kvalitetu vazduha u Lebanu

11.02.2023

14:25

0

Autor: 24sedam

Umesto kotla na lož ulje instalirana su dva kotla na pelet, čime je omogućeno efikasnije grejanje ove ustanove, uz niži stepen aerozagađenja

Ministarka Vujović: Zamena kotla doprinela boljem kvalitetu vazduha u Lebanu
Irena Vujović - Copyright Foto: Jovana Rosul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je Dom kulture u Lebanu gde je realizovan projekat zamene kotlarnice. Umesto kotla na lož ulje instalirana su dva kotla na pelet, čime je omogućeno efikasnije grejanje ove ustanove, uz niži stepen aerozagađenja, što i jeste jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i MZŽS.

Foto: Jovana Rosul
 

- Decenijama unazad se početak grejne sezone, pre svega zbog neadekvatnih energenata koje koriste javne ustanove, privredni subjekti i domaćinstva, negativno odrazio na kvalitet vazduha. Ovo je prva grejna sezona kako funkciniše grejanje sa novim kotlom i sa zadovoljstvom mogu da vidim, ali i osetim da je realizacija ovog projekta omogućila bolji kvalitet vazduha - rekla je Vujović

- Vrednost projekta za zamenu kotlova u Domu kulture Radan u Lebanu je 10 miliona dinara - istakla je ministarka.

Foto: Jovana Rosul
 

Ona je pozvala jedinice lokalne samouprave da se prijave na konkurs za zamenu kotlova i individualnih ložišta, koji je Ministarstvo raspisalo.

- U cilju boljeg kvaliteta vazduha, Ministarstvo ZŽS je opredelilo 220.000.000 dinara za sufinansiranje zamene kotlova, 170.000.000 dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta i 100.000.000 za pošumljavanje - rekla je ministarka Vujović i istakla da je čist vazduh i zdrava životna sredina zajednički cilj svih nas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike