Zemljotres jačine onog u Turskoj mogao bi da pogodi i centralnu Srbiju: Ako krene da se trese, evo šta je najbolje odmah uraditi!

07.02.2023

19:45

0

Autor: R.M.

Centralnu Srbiju bi mogao da pogodi zemljotres jačine osam stepeni Rihtera, što bi se značajno osetilo 100 kilometara od epicentra

Zemljotres jačine onog u Turskoj mogao bi da pogodi i centralnu Srbiju: Ako krene da se trese, evo šta je najbolje odmah uraditi!
Copyright AP Photo/Mahmut Bozarsan

Najjači zemljotres koji bi mogao da pogodi Srbiju jačine je osam stepeni po Rihterovoj skali, što je malo više od onoga koji je pogodio Tursku od 7,8 stepeni.

Ovako jak zemljotres bi, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, mogao da se desi samo u centralnoj Srbiji dok u ostalim delovima zemlje mogao da bude maksimalno šest stepeni.

Međutim, postavlja se pitanje koliko građana zapravo zna kako se zaštiti od zemljotresa. 

U Republičkom seizmološkom zavodu su nam umesto objašnjenja kako da se građani zaštite od zemljotresa rekli "da je sve na sajtu". 

A u brošuri na dve strane, objašnjeno je da u Srbiji mogu da se dese zemljotresi inteziteta do osam stepeni. Najslabiji koji ljudi mogu da osete je tri stepena, a najjači koji može da se dogodi generalno je 10 stepeni.

Zemljotres koji je pogodio Tursku bio je 7,8 stepeni po Rihterovoj skali, što je približno maksimalnoj vrednosti koja može da se desi u Srbiji.

Međutim, ono što većinu građana može da zanima jeste šta bi se desilo kada bi Srbiju pogodio ovako razoran zemljotres.

Najviše bi stradale stare kuće

Pa, ako je verovati podacima Republičkog seizmološkog zavoda mnogi objekti bili bi teško oštećeni.

- Najveći intezitet od osam stepeni teško oštećuje stare kuće zidane samo od cigle. Na novim kućama ojačanim armiranim betonom oštećenja su znatno manja - piše u objašnjenu zavoda.

Poređenja radi, zemljotres od četiri stepena oseti se samo u epicentru gde neznatno mogu biti oštećene stare kuće.

AP Photo/Ghaith Alsayed
 

Koliko je jak bio zemljotres u Turskoj govori i činjenica da zemljotres od osam stepeni čak i 100 kilometara od epicentra ne gubi snagu i ima intezitet od pet stepen Rihtera.

Što se zemljotresa tiče, stare kuće su "najranjivije". Ukoliko nisu ojačane, velike su šanse da pretrpe značajno oštećenje pa čak i rušenje. 

Na ovo je skrenuo pažnju i građevinski inženjer u Saobraćajnom institutu CIP Slobodana Naumovića koji kaže da su zgrade pravljenje pre početka II svetskog rata manje podložne rušenju usled zemljotresa.

- Za stare zgrade ne mogu da tvrdim mnogo s obzirom da su građene u vreme kada su vladali drugačiji propisi, ali smatram da su zgrade koje su pravljene pre početka Drugog svetskog rata otpornije, s obzirom na dimenzije svojih konstruktivnih elemenata, nego zgrade građene posle Drugog svetskog rata do osamdesetih godina prošlog veka - rekao je Naumović Tanjugu.

Naumović je smatra da bi zemljotres kao što je bio u Turskoj i Siriji bio katastrofalan za Beograd i da bi veliki broj objekata bio  urušen.
- Imao sam priliku da obilazim u našoj zemlji dve ili tri lokacije kada su se događali zemljotresi. Bio sam u Kraljevu, Kosjeriću i video sam kako je to kada u sekundi ostanu bez ičega. To su jako stresne i problematične situacije, posebno za one koji bukvalno ostaju bez krova nad galvom - rekao je Naumović.

Ne paničite!

Inače, u slučaju zemljotresa u zavodu savetuju da ne paničite i ne pokušavate da bežite.

- Ako si u školi, kući ili bilo kom zatvorenom prostoru spusti se na pod, sklupčaj se i zakloni glavu - prvi je savet zavoda.

AP Photo/Mahmut Bozarsan
 

U prostoriji treba odrediti bezbedna mesta gde se možete sakriti.

- To su mesta ispod stola ili klupe, dalje od prozora i velikih staklenih površina kao i nameštaja koji može da se prevrne. U starim kućama bezbedna mesta su dovratak i uz noseće zidove - savetuju u zavodu.

Takođe, treba učvrstiti police i regale za zid, a slike i ogledala staviti dalje od mesta gde se spava. Savetuje se i da ne držite na policama iznad kreveta bilo šta što tokom zemljotresa može da padne na vas, ali i da pri ruci imate pripremljenu baterijsku lampu i tranzistor sa rezervnim baterijama.

Takođe, u starim zgradama može se stati u dovratak a ako vas zemljotres zatekne na spavanju najbolje je spustiti se pored kreveta i zakloniti glavu.

- Sve dok zemljotres traje, izbegavaj stepenište i lift - savetuju u zavodu.

Oprez potreban čak i na otvorenom

Vrlo je verovatno da nestane struje, pa u zavodu savetuju da se ne pale sveće i šibice već baterijska lampa.

- Telefoniraj samo ako je neophodno. Slušaj obaveštenja sa lokalne radio stanice. Tu ćeš čuti kada je dozvoljena ponovna upotreba vode za piće i sva ostala neophodna uputstva. Ako je objekat oštećen, izađi iz njega mirno bez panike u logičnom redu - savetuju u seizmološkom zavodu.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra
 

Zanimljivo je da postoje uputstva za ponašanje čak i kada ste na otvorenom. Potrebno je odaljiti se dalje od zgrada, uličnih svetiljki i vodova.

A ono što je zanimljivo jeste upozorenje zavoda da drvo nije dobar zaklon od zemljotresa.

- Na poljani, igralištu sačekaj dozvolu stručnjaka za povratak u oštećene objekte - piše u uputstvu zavoda.

Na kraju, kada sve prođe nije čudno ako imate nesanicu ili noćne more, tvrde u zavodu.

- Strah od zemljotresa osećaju svi ali i svi mogu da nauče da ga savladaju - naglašavaju u zavodu i dodaju da nikako ne treba verovati raznim glasinama koje kruže posle zemljotresa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike