Srećno momci! Obučen pas, savremena oprema i aplauz - srpski spasilački tim otputovao u Tursku (FOTO/VIDEO)

06.02.2023

20:27

1

Autor: M. Vu.

Srpski spasioci ispraćeni su uz aplauze na Aerodromu Nikola Tesla odakle su večeras krenuli u Tursku

Srećno momci! Obučen pas, savremena oprema i aplauz - srpski spasilački tim otputovao u Tursku (FOTO/VIDEO)
Spasioci otišli u Tursku - Copyright Foto:MUP

Srpski spasioci ispraćeni su uz aplauze na Aerodromu Nikola Tesla odakle su večeras krenuli u Tursku kako bi pomogli toj zemlji i narodu u saniranju posledica katastrofe.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektora za vanredne situacije krenuli su večeras ka ugroženim područjima Republike Turske pogođenim zemljotresom, kojima je potrebna pomoć u spasavanju ljudskih života i pronalaženju preživelih.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uputio je dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica. Uz savremenu opremu tešku 4,5 tona, srpski vatrogasci - spasioci, obučeni i spremni da reaguju u svim situacijama, daće svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi i spasavanju preživelih.

Ranije večeras ambasador Srbije u Turskoj, Zoran Marković, je potvrdio da spasilački tim ide ka Ankari, pa potom, najverovatnije, u Gazijantep.

Prema informacijama medija iz Gazijantepa, i okolnih gradova, ženski odbojkaški klub Hataj praktično više i ne postoji, pošto je ispod ruševina 14 odbojkašica, i za sada je njihova sudbina nepoznata.

Situacija u ovoj oblasti je jako teška i spasioci večeras i dalje rade na otkopavanju povređenih i poginulih ispod ruševina.

Ambasador je ponovio da nema srpskih državljana koji su povređeni u ovom zemljotresu, ali ističe da je šteta sigurno velika.

Broj žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 2.724 nakon snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je rano jutros potresao te dve zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike