Vakcina protiv HPV virusa štiti od raka grlića materice: Evo kada bi trebalo da se primi i zbog čega je važna i za muškarce!

23.01.2023

09:55

0

Doktorka Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u domu zdravlja Čukarica, ističe da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu

Vakcina protiv HPV virusa štiti od raka grlića materice: Evo kada bi trebalo da se primi i zbog čega je važna i za muškarce!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U nama i oko nas cirkuliše više od 300 vrsta humanog papiloma virusa. Neki od njih su izazivači opakih bolesti. Jedna od njih je i rak grlića materice, koji godišnje u našoj zemlji odnese i do 700 života.

Vakcina protiv HPV virusa mogla bi to da spreči, a primer Australije koja se bliži iskorenjivanju raka grlića materice, upravo zahvaljujući ovoj vakcini, trebalo bi da bude primer.

Rak grlića materice se može otkriti redovnim pregledom

Redovnim pregledima, rak grlića materice može se otkriti na vreme i lečiti i izlečiti. Taj, ali i drugi karcinomi, mogu se sprečiti. U Srbiji je o trošku države, za dečake i devojčice od 9 do 19 godina, obezbeđena besplatna vakcina protiv humanih papiloma virusa.

Doktorka Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u domu zdravlja Čukarica, ističe da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu.

24sedam TV/Ivan Mitić
Ilustracija

- Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog sa kojim ste došli u kontakt - navela je dr Mitrović.

Prvu dozu vakcine primilo više od 23.000 dece

Prema podacima Instituta "Batut", od juna do sada je prvu dozu vakcine primilo više od 23.000 dece.

- Tih devet tipova virusa od kojih štiti vakcina, izazivaju 80-90 odsto oboljenja – izazivaju karcinom glrića materice, ali i karcinom penisa, analne regije - navodi doktorka.

Ističe da je reč o jednoj od najbezbednijih vakcina ikada, što je navela i Svetska zdravstvena organizacija. Daje se već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu RFZO-a.

- Roditelji su je kupovali i uvozili, prenosili specijalnim frižiderima da bi je dali deci - rekla je dr Mitrović.

Ovu vakcinu prva je počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice koji ubija toliko žena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike