Farmaceuti se uključuju u borbu! Direktorka Farmaceutske komore: Besplatno protiv bolesti koja godišnje odnese živote više od 700 žena

04.01.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Pilot-projekat savetovanja će se sprovoditi od februara do kraja maja 2023. godine u odabranim gradovima

Farmaceuti se uključuju u borbu! Direktorka Farmaceutske komore: Besplatno protiv bolesti koja godišnje odnese živote više od 700 žena
Slavica Milutinović - Copyright Jakov Simović

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od kojeg godišnje oko 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Ovakvo stanje je poražavajuće i jasno pokazuje da za Srbiju prevencija raka grlića materice više nije stvar pojedinca, već javnog zdravlja. Iz tog razloga Farmaceutska komora Srbije od februara 2023. godine pokreće savetovališta u apotekama za HPV infekciju.

- Reč je o pilot-projektu „Pitaj me za HPV“, koji će se sprovoditi od februara do kraja maja 2023. godine u odabranim gradovima/opštinama, pružanjem saveta i informacija zasnovanih na dokazima od strane farmaceuta u apoteci. Tokom trajanja projekta očekujemo da ćemo postići i povećanje informisanosti građana o značaju HP vakcinacije, kao i razvoj kompetencija magistra farmacije za savetovanje o HPV vakcini - kaže u intervju za 24 sedam Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Kako je ova usluga osmišljena?

Opšti cilj projekta je povećanje stope HP vakcininacije u odabranim populacijama građana, kao i u gradovima, odnosno okruzima sa visokim stopama incidence raka grlića materice, preko 24 na 100.000 stanovnika. Tu pre svega mislim na Nišavski, Zaječarski, Borski, Zapadnobački i Severnobački okrug. Usluge savetovanja će se pružati u apotekama, a ciljna populacija su roditelji dece od devet do 19 godina, studentska populacija, mladi do 26 godina i pacijenti oboleli od HIV-a. Vanredne okolnosti s pandemijom koronavirusa uslovile su da farmaceuti sve više preuzmu ulogu svojevrsnog savetnika svima koji su u nedoumici kako da se izbore sa nekim zdravstvenim problemima.

Profimedia
Ilustracija

Kakva nam je kultura korišćenja antibiotika, da li se koriste na svoju ruku i koliko su savetnici za antibiotike pomogli u pravilnom korišćenju ovih lekova?

Da bismo usporili antibiotsku rezistenciju moramo smanjiti nepravilnu i nepotrebnu upotrebu antibiotika. Kao deo zdravstvenog sistema Srbije, Farmaceutska komora je učestvovala u kampanji za racionalnu upotrebu antibiotika u okviru Drugog projekata razvoja zdravstva Srbije pri Ministarstvu zdravlja. Pozvani smo da aktivno učestvujemo u rešavanju ovog problema i da preduzmemo odgovarajuće korake, sa svoje pozicije i iz svojih nadležnosti. Standardizovanu farmaceutsku uslugu prilikom izdavanja antibiotika u apotekama dobilo je 11.110 pacijenata u periodu 2021-2022,dok je prosečna starost pacijenta bila 44,5 godina.

Pacijenti su uzimali antibiotike u poslednja tri meseca, njih 18,8 odsto, što je skoro svaki peti pacijent. A razlog tako čestog korišćenja antibiotika može biti povezan sa kovid epidemijom. Ovaj projekat je istakao važnu uloga farmaceuta, jer je uočio neusaglašenost u propisivanju antibiotika u 9,7 odsto. Uspostavljena je saradnja u 18 odsto slučajeva između farmaceuta i lekara, gde se uradila korekcija terapije u skladu sa Nacionalnim vodičem za racionalnu upotrebu antibiotika. Rezultati jasno pokazuju uticaj farmaceuta i njegovu ulogu kao savetnika za antibiotike.

Profimedia
Ilustracija

Koja sve savetovališta je Farmaceutska komora pokrenula?

Sa ciljem da se farmaceutska praksa, kao integralni deo zdravstvene zaštite, unapredi kroz uvođenje standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao i da se pacijentima, odnosno građanima, pruže usluge u cilju podizanja nivoa farmaceutske zdravstvene zaštite, Komora je pokrenula četiri standardizovane farmaceutske usluge, koje se tiču dijabetesa, astme, racionalne upotrebe antibiotika, kao i postkovid savetovališta. Ponosni smo što je više od 1.000 farmaceuta uzelo učešće u navedenim projektima, kao i da ovu godinu završavamo sa 480 savetnika u apotekama.

Građani apoteke uglavnom percipiraju kao mesto gde se kupuju lekovi. Da li su ove novine koje uvodite upravo ono što bi apoteke trebalo da budu u budućnosti?

Farmaceutska usluga u apotekama koju pružaju magistri farmacije, pored snabdevanja lekovima, medicinskim sredstvima i drugim proizvodima za unapređenje i očuvanje zdravlja, izrade magistralnih lekova, uključuje i pružanje informacija i savetovanje pacijenata. Savetovanje je uvek bilo deo farmaceutskih usluga koje magistar farmacije pruža pacijentima u apotekama, ali standardizovana usluga savetovanja se uvodi sa ciljem da se pacijentima obolelim od različitih bolesti pruži jedinstvena usluga zasnovana na medicinskim dokazima, da se poboljša kvalitet usluge, stepen adherence i dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike